Együttérző zöldek.

Jól ismertek a szobanövények egészségügyi előnyei: a lakásban található zöldek tisztítják a levegőt, csökkentik a stresszt, jobb közérzetet biztosítanak, megköti a káros anyagokat, oxigént termelnek.

Ez azonban csak akkor van így, ha a növény egészséges. Az angol Királyi Kertészeti Társaság tanulmánya szerint az elszáradt, beteg, senyvedő növények még annál is rosszabbak, mintha nem lenne semmi zöld a lakásban vagy irodában. Ezeket a szobanövényeket azonnal el kell távolítanunk!

A Readingi Egyetem kutatócsapat arra kérte a résztvevőket, hogy értékeljék a különböző egészségi állapotban lévő növényeket a megjelenésük és a légtisztító tulajdonságuk alapján.

A vizsgálatban egy olyan pálma is szerepet kapott, amely láthatóan elhanyagolt, egészségtelen állapotban volt. Ez volt az, amely a legkevésbé tűnt vonzónak, sokkal inkább lehangolónak érezték a résztvevők. A látványa szomorúságot okozott bennük.

Egy fontos megállapítás tehát, hogy a lakók jóléte érdekében az ilyen növényeket el kell távolítani a beltérről. Sőt, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kevés növénygondozási tapasztalattal rendelkezőknek nem érdemes túl igényes szobanövényt választaniuk, nem csak azért, mert kudarc éri majd őket, hanem a saját egészségi állapotukra és hangulatukra se lesz jó hatással egy szenvedő növény. Példaként az orchideát említették, amely gyönyörű virágokkal díszít, de a kezdő kertészeknél hamar tönkremehet.

További konklúzió volt, hogy el kell kerülnünk azt, hogy az otthonunkat vagy irodánkat barna színű növényekkel dekoráljuk, mivel a résztvevők nagy része azt mondta, hogy nem boldognak, de inkább szomorúnak érezte magát, amikor rájuk nézett. A gömb- vagy kúpalakú formákat viszont érdemes előnyben részesíteni.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org