Biotermés.

Mediterrán vidéken járva gyakran látunk egész lugast beborító, házfalakra felfutó matuzsálem tőkéket. Ki gondolná, hogy Budapesten a Várnegyed is ilyen óriási szőlőtőkét rejt? Pedig így van, az I. kerületben, a Budai Vár északi részén, a Bécsi Kapu tér 8. számú ház belső udvarában egy majdnem 80 éves növényre lelhetünk.

A Izabella fajtájú szőlőtőkét 1944-ben telepítették. Az elmúlt évtizedekben a védett belső udvarnak köszönhetően szinte a teljes rendelkezésre álló teret befutotta. Vesszőinek hossza eléri a 30 métert, törzskörmérete pedig a 20 centimétert. A fajta adottságai miatt minden évben egészséges termést hoz vegyszeres kezelés nélkül is.

A szőlőt 1982-ben védetté nyilvánították, és azóta is kiemelt figyelmet szentelnek neki. Amikor például a védett növénynek otthont adó műemléképületet 2019-ben felújították, a renoválás a szőlőtőke teljes mértékű oltalmának biztosítása mellett zajlott. Sőt, a munkálatok során még a vesszőket tartó fa állványzatot teljesen felújították.

A Bécsi kapu téri szőlőtőke az egyetlen helyi szinten törvényes oltalmat élvező természeti érték az I. kerületben. A növényegyed megtekintését a védettségét biztosító jogszabály nem korlátozza, de a bejutás a ház lakóinak engedélyéhez kötött, az ő hozzájárulásuk mellett látogatható.

Képek a szőlőtőkéről: www.fokert.hu/termeszetvedelmiterulet

Forrás: www.fokert.hu

A kiemelt kép illusztráció.