Élőben nézhetjük az ínyenc falatot.

Pembroke D. Gwaltney Jr., vagyis egész pontosan 1902-ben az általa birtokolt Gwaltney húsipari cég dolgozta ki azt a módszert, amellyel a világ legrégebbi sonkája készült. A húsdarabot a cégtulajdonos egyfajta házikedvencként dédelgette, még azt is elhatározta, hogy nyakörvet helyez rá és így járja a vásárokat, hogy bebizonyítsa az ügyfeleknek: ez a kedvenc fagyasztás nélkül is eltartható.

Meglepő módon a szakértők szerint a száraz pácolási folyamat, ami magában foglalta a hús sózását és kivéreztetését, hosszabb eltarthatóságot és gazdagabb ízt eredményezett. A mikrobiológusok szerint a sonka technikailag még ma is ehető, bár nyilván kevesen vállalkoznának a kóstolásra.

Nem beszélve arról, hogy inkább egy aszott, száraz bőr és egy emberi láb keresztezésére hasonlít. Nos: nem éppen ínycsiklandó.

A Virginia államban található Smithfield városa híres a sonkáiról, a Smithfield Foods hatalmas húsipari cég, többek között a Gwaltney örököse. A matuzsálem sonkát egy múzeumban (Isle of Wight County Museum) őrzik, itt van egyébként a világ legrégebbi mogyoróvaja is. Állandó klímán, ellenőrzött körülmények között tárolják egy vitrinben, más híres sonkákkal, például a világ legnagyobbjával együtt. A sonkának még saját Twitter oldal is van, sőt, egy állandó, 24 órás sonkakamerán át élőben is nézhetjük egész nap, hátha kedvet kapunk beleharapni.

Forrás: rare.us

A kiemelt kép illusztráció.