Tavaszi méz.

A pitypang, azaz a gyermekláncfű mindenkinek ismerős: a gyerekek koszorút készítenek belőle, a hobbikertészek pedig bosszankodnak, ha megjelenik az ápolt gyepben. Egyre többen tudják azt is, hogy ehető a levele, a virága, szórhatjuk salátába, de a teáját is fogyaszthatjuk. Sőt, akár bor is készülhet belőle!

A pitypangbor házilagos készítése nem ördöngösség! A sárga virágokból finom, száraz bort kapunk, ha elég kitartóak vagyunk. A nedű mézes íze miatt leginkább talán a mézsörhöz hasonlítható. Türelemre viszont szükségünk lesz, mert az erjesztés 2 évig tart.

Hozzávalók:

  • 2 liternyi pitypang virág
  • kb. 4 liter víz
  • 3 közepes citrom leve és héja
  • 3 közepes narancs leve és héja
  • 70 dkg kristálycukor
  • 35 dkg apróra vágott aranymazsola
  • 1 teáskanál élesztőtápanyag vagy 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 5 g fajélesztő vagy ½ teáskanál sima élesztő

Így készül lépésről-lépésre:

Gyűjtsük be a pitypangot forgalommentes helyről, ügyelve arról, hogy semmiféle növényvédőszerrel, kemikáliával ne legyen kezelve. A zöld részeket (szár, levelek, csészelevelek ) vágjuk le. Egy kis zöld belefér, de a túl sok keserű ízt okoz. Tegyük a virágszirmokat egy tartályba, kannába (ne fémből készültbe).

Forraljunk fel vizet és öntsük a szirmokra, majd hagyjuk állni 2 óráig. Ezt követően egy gézen, szöveten szűrjük át a folyadékot, a virágfejeket dobjuk ki.

Egy edényben forraljuk fel a kapott levet, majd keverjük hozzá a citrusfélék levét és a cukrot. Jól keverjük el, hogy a cukor feloldódjon. Adjuk hozzá a citrom- és narancshéjat, valamint a mazsolát. Vegyük le a tűzről és tegyük félre hűlni. Amikor már szobahőmérsékletűre hűlt, keverjük bele az élesztőtápanyagot és az élesztőt. Fedjük le és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 10-14 napig, naponta 3-szor átkeverve.

Ezt követően szűrjük le egy nagy fertőtlenített kannába a pitypangos levet és zárjuk le fermentációs zárral. 3 hét elteltével öntsük át egy másik kannába úgy, hogy az élesztős törmelék az előző alján maradjon. Amikor a bor inkább tiszta, mint zavaros, várjunk még 30 napot majd öntsük át ismét egy másik kannába úgy, hogy az élesztős törmelék az előző alján maradjon. Ezt a procedúrát ismételjük meg 3 havonta, 9 hónapon át addig, amíg nem marad üledék. Ezt követően töltsük a bort palackba és fogyasztás előtt még egy évig érleljük.

Forrás: www.thespruceeats.com