6 hétig tart a nyírása.

Skóciában, az A93-as jelzésű, Perth-t Blairgowrie-val összekötő út mellett találjuk a világ legmagasabb sövényét, a Meikleour bükk sövényt. A megdöbbentően nyúlánk, bükkfák alkotta bokorsor tetejét alig látni: 36 méter magas az egyik végén, 24 méter a másikon, átlagosan 30 méter magasan emelkedik az út fölé.

A bokrok tartják a „világ legmagasabb sövényének” hivatalos Guinness rekordját.

Fotó: www.bethanyblankley.com

Ugyanakkor ez a világ leghosszabb sövénye is egyben, 530 méteres szakaszon szegélyezi az utat. A lenyűgöző méretek ellenére nem nehéz elsuhanni a sövény mellett anélkül, hogy felfigyelnénk rá: az avatatlan szem egyszerűen fáknak nézheti a zöld falat.

Fotó: Sandy Stevenson/flickr
Fotó: Sandy Stevenson/flickr

A sövényt 1745-ben telepítette Robert Murray Nairne és szeretett felesége, Jean Mercer a Meikleour Házhoz tartozó birtokon. Ebben az évben fegyveres lázadás robbant ki Skóciában a jakobiták, azaz az elűzött király utódainak támogató csoportja vezetésével. Nairne, aki maga is jakobita volt, a konfliktus során életét vesztette.

A férje halála után vigasztalhatatlan Jean elhatározta, hogy a fákat hagyja az égig nőni, hogy elérjék a mennyországot, így ápolva imádott házastársa emlékét.

Fotó: Sandy Stevenson/flickr

A Meikleour Ház napjainkban bérelhető villaként üzemel. A sövényt 10 évente nyírják, 4 ember végzi a munkát egy emelőkosárral ellátott autóból, speciális metszőfelszerelés segítségével, a nyírás 6 hetet vesz igénybe.

Fotó: LHOON/flickr
Fotó: www.sweetbobo.com

Forrás: www.amusingplanet.com