Érzékeny kérészek.

A tiszavirágról sokat hallunk, kisebb rokonáról, a dunavirágról (Ephoron virgo) azonban jóval kevesebbet. Idén a megszokottnál korábban kezdte meg a napokban is zajló rajzását (nászrepülését) a kb. 3 cm-es, de ugyanúgy a kérészek közé tartozó rovar. Csak tiszta, oxigéndús vízben tud kifejlődni, a Dunán mintegy negyven évig nem rajzottak a vízszennyezés miatt, de 2012-ben újra tömegesen jelentek meg. E szerény, rejtett lárvakort élő vízi lények, most sosem látott tömegben keresik párjukat, csodálatos, de annál rövidebb nászrepülést produkálva.

Általában augusztus végén, szeptemberben rajzanak (ebben az évben korábban), este fél kilenc és tíz óra között, hagyományosan a folyóról visszaverődő fényt követve.

Nem szokatlan egy helyen a 10-11 rajzás sem, szemben a tiszavirág két-három nemzedékével. A nőstények a folyó sodrásával ellentétes irányban úgynevezett „kompenzációs repülést” hajtanak végre, végkimerülésig repülnek, majd a folyóba petéznek és elpusztulnak. A hímek a párzás után a felszínen pusztulnak el. A rovar Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Az éjszakai párkeresés miatt számukra létfontosságúak a tájékozódást segítő fények. Ha élőhelyük közelében nincs mesterséges fényforrás, akkor a Hold és a csillagok fényjelei jelzik számukra a helyes irányt. A sötétedés utáni tömegrajzást azonban megzavarja a közvilágításból eredő fényszennyezés, amely ökológiai csapdaként hat viselkedésükre. A hidak lámpáinál kialakuló fénycsapdában a dunavirágok az aszfaltútig érő csóvákat alakítanak ki, végül pedig a számukra vizet utánzó aszfaltra petéznek és elpusztulnak.

https://www.instagram.com/p/BmJxzV5g-pX/?tagged=dunavir%C3%A1gz%C3%A1s

A tahitótfalui híd lámpái például megbabonázzák a kérészeket, amelyek így a víz helyett az aszfaltra rakják le a petéket, ezután elpusztulnak. A rajzás az autósokat is kihívás elé állítja, ugyanis alig lehet látni a rovarfelhőtől.

https://www.instagram.com/p/BX0pUL9nqG4/?tagged=dunavir%C3%A1gz%C3%A1s

A kutatók a megoldást a hidak aljára szerelt speciális, védő fénysorompó beüzemelésében látják: ez a víz felett tartaná a kérészeket, ezáltal petéik a folyóvízbe süllyedhetnének. A védett kérész érdekében tavaly mentőakció is indult.

Forrás: www.dunaipoly.hu