Éjjeli műszak.

A Portugáliában található Joanina könyvtár (a Coimbra Alta és Sofia Egyetem könyvtára) egyike annak a két portugál könyvtárnak, ahol sajátos segítőket alkalmaznak. Valóban nagyon szokatlan, de a világ egyik legszebb könyvtárának könyvespolcai mögött denevérek élnek. A történelmi gyűjtemények kurátorai esküsznek rá, hogy a repülő emlősök megfizetetlen szolgálatot tesznek az intézménynek.

Az ősi kéziratok némelyikének értéke gyakorlatilag felbecsülhetetlen, ezért nem csoda, hogy a denevéreket nagyon hasznos őröknek tekintik errefelé. Számos olyan bogárfaj ismert ugyanis, amely a papírt rongálja, fogyasztja, rágja, ezek komoly veszélyt jelentenek egy könyvtárban. Szerencsére az ott élő denevérek természetes kártevőirtóként működnek. A denevérek éjszakai állatok, így nem zavarják a látogatókat, olvasókat napközben, de amikor lemegy a nap, előbújnak és munkához látnak.

Senki sem tudja, hogy a közönséges törpedenevér (Common pipistrelle) kolónia mikor telepedett meg a könyvtárban, de a legtöbben úgy vélik, hogy már az alapításkor, évszázadokkal ezelőtt megjelentek. Jelenlétük egészen a 1800-as évekre visszakereshető a feljegyzésekben.

A Joanina könyvtár kis denevérei híres látnivalót jelentenek, a legtöbb ember mégis arra kíváncsi, hogy mi történik az állatok ürülékével, amit maguk után hagynak. Mindent, az eredeti 18. századi bútort is állatbőrökkel fedik este, reggelente pedig piszkos padló várja a takarítókat. A munkatársak mégis úgy vélik, hogy a kis felfordulás semmiség ahhoz képest, hogy milyen fontos szolgáltatást nyújtanak az állatok.

Mivel a bőregerek csak sötétben bújnak elő, a látogatók nem találkoznak velük. Néhányan azonban képesek a közeli kis macskaköves téren, a lépcsőn megbújva várakozni, csak hogy  láthassák, amint a nyitott ablakon ki-be repkednek az éjjeli munkások.

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.