Radikális lépések.

Nevada állam pusztító aszályokkal küzd, ezért a hatóság drasztikus lépésre szánta el magát: megtiltották Las Vegasban a felesleges, csupán díszként ültetett, nem funkcionális pázsitok, füvek telepítését.

A díszletként szolgáló füveket sivatagi tájjal kell helyettesíteni.

Elsőre furcsának hangozhat a rendelet, miért akarna bárki megszabadulni a szép zöld növényektől? A helyzet azonban súlyos, rengeteg víz megy el ezek öntözésére, pusztán azért, hogy egy bejárat, egy utcakép vonzóbb legyen a járókelők számára. A vízkészletek megóvása szigorúbb intézkedéseket követel.

Ez az ország első olyan törvénye, amely teljes egészében betiltja a dísz célokat szolgáló fű telepítését.

Vagyis olyan pázsitokra vonatkozik, amelyek nincsenek használatban, például nem lehet rájuk lépni, feküdni, heveredni. Az ilyen gyepek főként irodaparkokban, lakótömbök előtt, utak közepén terülnek el. A családi házak, parkok, golfpályák előtti füves területek kivételt képeznek. A becslések szerint így a vízkészlet több mint 10%-át lehet majd megtakarítani, mintegy 2000 hektár díszfű felszámolásával.

A régióban kevés a víz, a növények folyamatosan küzdenek, gyakran tüzek pusztítanak, a tározókban csökken a vízszint.

Az állam legnagyobb víztározójában, a Mead-tóban minden eddiginél alacsonyabbra esett vissza a vízszint. Las Vegasban 2020 az elmúlt 83 év legmelegebb éve volt, 240 napon keresztül nem esett csapadék.

Las Vegas vízének 90%-át a Colorado folyóból nyeri, amelyet pedig a Sziklás-hegységet borító hó táplál olvadáskor. Az elmúlt években kevesebb hó esett, így a vízszint is csökkent mind a folyóban, mind a Mead-tóban.

Forrás: www.treehugger.com