Őshonos fafajok.

Tavaly 476 település jutott összesen 12 ezer elültethető fához az országos Településfásítási program keretében, a sikeres kampány idén is folytatódik.

A program eredményeként idén ősszel és 2022 tavaszán további 24 ezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb fásítási programjában.

A programra a tízezer főnél alacsonyabb lélekszámú települések jelentkezhetnek. 2021. június 30-ig kell elvégezniük a regisztrációt, majd ezt követően, júliusban adhatják le a konkrét fákra vonatkozó igényüket. Az eddigi adatok szerint már 350 település jelezte, hogy szeretne fákat igényelni. A minisztérium 1 milliárd forintot biztosít 24 ezer fa ültetésére.

A programban a résztvevők 19, belterületre is ültethető, a klímaváltozást jól tűrő fafaj közül választhatnak, ezek egy része őshonos faj: keskenylevelű és magas kőris, kislevelű hárs, nagylevelű hárs, kocsányos- és cser tölgy. Mellettük például díszalmát, díszkörtét, fehér epret vagy királydiót is lehet igényelni. A nagyméretű sorfák mellett a Program része a szállítás, a mulcs, a fa törzsét védő rácsok és a támasztó karók költsége is, ezen felül minden ültetéshez szakember jelenléte is biztosított.

A növényekre önkormányzatok, önkormányzati, illetve állami fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek és egyesületek is pályázhatnak, településenként csak egy pályázat adható be.

A program lebonyolítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi, együttműködésben az Országos Erdészeti Egyesülettel. A szakmai hátteret mindemellett a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete is biztosítja.

A program részleteit a www.orszagfasitas.hu oldalon lehet megismerni.