Mini evolúció.

1986 áprilisában a csernobili atomreaktorban történt robbanás következtében óriási adag sugárzás került a levegőbe, a környező terület élete drasztikusan megváltozott. Az állatok többsége változatlanul ott maradt, a környék pedig idővel egyfajta vad menedékké vált.

2016-ban egy csapat spanyol kutató járt a csernobili tiltott zónában és a nukleáris sugárzás hatását vizsgálták a helyi flórára és faunára. Az első állatok egyike, amire felfigyeltek, egy sötét bőrű béka volt, ami úgy nézett ki és olyan hangot is adott, a keleti levelibéka (Hyla orientalis), eltekintve a színétől. Ezek a békák ugyanis általában élénkzöldek, de a megfigyelt példányok sokkal sötétebbek, helyenként koromfeketék voltak.

Fotó: Germán Orizaola and Pablo Burraco

A spanyol kutatócsapat 2017 és 2019 között a keleti levelibékákat tanulmányozta Ukrajna északi területein. Több mint 200 hím békát figyeltek meg, amelyeket különféle területekről gyűjtöttek, így a nagyon magas sugárzással sújtott részekről és a zónán kívül esőkről egyaránt.

Az adatok elemzése után a kutatók megállapították, hogy az általában zöld levelibéka sötét bőrszíne közvetlen következménye a sugárzás szintjéhez történő alkalmazkodásnak.

A csernobili levelibékák sokkal sötétebb színeződéssel bírnak, mint a zónán kívüliek, némelyikük teljesen fekete.

A kétéltűek a sugárzás hatására gyors evolúciós folyamaton mentek keresztül, amely során a sötétebb kültakarójú példányok jobban ellenálltak a csernobili reaktor körüli magas sugárzásnak, és nagyobb esélyük volt a túlélésre. A vélekedés szerint a bőr magasabb melaninszintje megvédte őket a káros hatástól.

Valójában nem a színüket változtatták, hanem a sötét és normál/zöld békák aránya változott. A feltételezések szerint mindez röviddel a baleset előtt, az első években történt amikor a sugárzás szintje sokkal magasabb volt és a radioizotópok sokkal változatosabbak voltak.

A sötét békák jobban túlélték a sugárzást, sikeresebben szaporodtak és most, 10-15 generációnyira a nukleáris katasztrófától, a fajok többségét alkotják a zónán belül, különösen azokon a területeken, ahova anno magas dózis jutott. Valójában egy rendkívül szokatlan szelekció történt, amit az ionizáló sugárzás okozott.

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.