Értékes vitaminbomba.

Budajenőn, a Patikakertben különleges lehetőség nyílik: 2023. június 19-től előreláthatólag 2 hétig lehet szedni az ott termő biofanyarkából. A kert maga is különleges, a gyümölcsöket az eső öntözi, a nap érleli. A termések gyógyító erejében hisznek, ennek köszönhetően egészen különleges fajokat termesztenek, például kék mézbogyót, fekete málnát, ékszermeggyet. A tudatosan, évről évre növelt biodiverzitás miatt a gyümölcsök beltartalma a sokszorosa az ipari bogyósoknak.

A most érő és szedhető fanyarka vagy mézalmácska nálunk talán még kevésbé ismert, Észak-Amerikában őshonos évelő növény. Neve megtévesztő, hiszen a legédesebb gyümölcsünk, a cukortartalma 11%.

Édes termését a kanadai őslakosok frissen, szárítva vagy feldolgozva már régóta fogyasztják. A fanyarka gyümölcse magas rost-, fehérje- és antioxidánstartalommal rendelkezik. A bogyók kiváló mangán-, vas-, kalcium-, kálium-, réz- és karotinforrásnak számítanak. A mangán az enzimműködéshez járul hozzá és elengedhetetlen egyes hormonok előállításához is. A legújabb kutatások szerint magas komponensei a fenolok, ezen belül a flavonolok és az antocianinok. A B5-, B7- (biotin) vitaminok mellett a fanyarkának kiemelkedően magas a B2-vitamin-tartalma, ami hozzájárul az egészséges haj, köröm növekedéséhez, az egészséges bőr kialakulásához, illetve más tápanyagokkal együttműködve segít a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében. Már az indiánok is fogyasztották a női bajokra.

A szedd magadra (hétfőtől péntekig 8-16 óra között és szombaton 8-14 óra között) előzetes bejelentkezés szükséges. Érdeklődni a részletekről és bejelentkezni a (70) 613 8620-as telefonszámon lehet, szintén a megadott időben. Minimális szedési mennyiség 2 kg.

További információ: www.facebook.com/patikakert