Tekeredik a papír.

Az újságpapír rendkívül sokoldalú anyag: miután elolvastuk a híreket, önálló életre kelhet, lehet belőle tapéta, ékszer, vagy akár bútor is. Sőt, még a művész képzeletének is teret adhat, hiszen régi újságpapírokból új szobrok is készülhetnek, ahogy azt a japán alkotó, Chie Hitotsuyama munkáin láthatjuk.

A lenyűgözően valósnak tűnő, életnagyságú szobrok alanyai a vadonból kerülnek elő. A szobrok pedig – bármennyire is hihetetlen – feltekert, újrahasznosított újságpapírból készülnek.

A művész számára az újság használata szimbolikus jelentéssel is bír, hiszen ugyanúgy a születés a halál körforgását és az emlékeinket hordozza, ahogyan az élet is eköré a ciklus köré rendeződik.

Hitotsuyama saját, aprólékos technikáját használja: csíkokra vágja a papírt, majd nedvesíti, görgeti őket, végül belőlük építi fel az alakokat. Gyakran az újság eredeti színeit is alkalmazza, hogy tónust, árnyalatot adjon az élőlénynek. Minden alkalommal, amikor egy állatot megformáz, pontosan meg kell vele ismerkednie: a testével, a személyiségével, a redőivel, az izmaival, az érzéseivel.

Hitotsuyama számára a művészet kapcsolódási pont a családi hagyományokhoz, örökséghez is, hiszen a műhelye a nagypapája egykori papírkötő üzemében kapott helyet.

Forrás: www.treehugger.com képek: Studio Hitotsuyama