Nem csak a kezedre kend, de a szerszámokra is.

Vazelin a kertben? Igen! A bármelyik gyógyszertárban vagy drogériában beszerezhet, filléres termék valójában egy gél állagú szénhidrogénkeverék. Gyakran fordul elő kozmetikumokban és a gyógyászatban is használatos, azonban a kertben is hasznát vehetjük.

Lássuk, mire használhatja a hobbikertész!

1. Segít rozsdamentesen tartani a kerti szerszámokat

Használat után vigyél fel egy réteget a kenőcsből a szerszámok élére, pengéjére, hogy megvédjed őket a rozsdásodástól.

2. Megszabadít a hangyáktól

Vastag, ragadós állaga miatt a különböző rovarok ellen is bevetheted. Amennyiben hangyainváziótól szenvedsz, tegyél némi vazelint a bejáratok köré, a hangyabolyhoz, az útvonaluk mellé.

3. Távoltartja a falánk mókusokat a madáretetőktől

Vegyszerektől mentes, biztonságos és természetes módja a mókusok távoltartásának (persze csak ha szeretnénk a madarakat is etetni), ha bevonjuk a madáretető sarkait vazelinnel. Ez csúszós felületet biztosít, ami el fogja riasztani a vörös bundásokat (a legjobb, ha két etetőnk van, egy nekik, egy a madárkáknak).

4. Puhítja a kezedet kertészkedés után

A földdel, vízzel történő foglalatoskodás után ajánlatos vazelinnel bekenni a kezdet, hogy nedvesítse azt. A bőrgyógyászok száraz, ekcémás bőrre javasolják a krémet.

5. Tisztává és fényessé varázsolja a műnövényeket

Tisztábbak, életszerűbbek lesznek a műnövények, ha alapos portalanítás, törölgetés után vazelinnel is átkened őket.

6. Elriasztja a rovarokat a fáramászástól

A fákon felfelé menetelő hangyákat és egyéb rovarokat is elűzi a vazelin – a ragacsos kenőcs csapdába ejti őket. Ez azért is fontos, mert a kártevők egy része ősszel a fa repedéseibe, ágak tövébe készül petét rakni. A krémezést 3-4 naponta meg kell ismételni!

Forrás: balconygardenweb.com