Becsületkasszás antikváriumok.

Hay-on-Wye egy kis kereskedőváros a Wye folyó partján, Wales-ben, közel a határhoz. A települést gyakran a „Könyvek városa”-ként emlegetik,  könyvmolyok ezreit vonzzák az olcsó könyvvásárok, antikváriumok. Városszerte több, mint 40 boltocska étékesít főként használt, jó állapotú könyveket. Minden évben itt rendezik meg a Hay Irodalmi Fesztivált, amelyre a világ minden részéről 80 000 író, költő, irodalmár és könyvrajongó érkezik. Az 1988 óta Hay-on-Wye-ban rendezett irodalmi és művészeti fesztivált Bill Clinton az „Elme   Woodstock–jának” nevezte.

Az egész 1961-ben kezdődött, amikor Richard Booth megnyitotta az első antikváriumát Hay-ben, egy régi tűzoltóállomás helyén. Felvett néhány markos legényt és Amerikába vitette őket, ahol akkoriban sorra zártak be a könyvtárak. Booth felvásárolta a könyvállományokat, és konténerekben elszállíttatta Hay-on-Wye-be. Idővel mások is követték a példát, lassan minden sarkon nyílt egy antikvárium. Az 1970-es évekre Hay már nemzetközileg is ismert volt, mint a „Könyvek városa”. Napjainkban a város kb. félmillió turistát fogad minden évben.

A számtalan kisebb-nagyobb könyvesbolt között a legkülönösebbek a becsületkasszás könyvesboltok.

Fotó: Wikimedia Commons

Ezek az üzletek néha csak néhány polcot jelentenek a falban, és személyzettel sem rendelkeznek. Az emberek egyszerűen csak kiválasztják a megvásárolni kívánt olvasnivalót a pénzt pedig bedobják a kihelyezett kis dobozba.

Igen látványos a vár falán található „üzlet” – a 12-dik századi erőd masszív falai a városközpontban emelkednek. Ez a szabadtéri boltocska pár fából készült polcos szekrényből áll, amelyek a falhoz támaszkodnak és roskadásig vannak olvasnivalóval.

Fotó: Eduardo Arostegui/flickr
Fotó: Ismas/flickr
Fotó: Ismas/flickr
Fotó: Ismas/flickr
Fotó: World of Oddy
Fotó: Ismas/flickr
Fotó: allispossible.org.uk
Fotó: Zach Beauvais/flickr
Fotó: Stephanie Yoder/flickr
Fotó: flickr
Fotó: Ed Webster
Fotó: Christian Köberl/flickr
Fotó: Christian Köberl/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com