Esti hallgatózás.

Az erdei fülesbagoly a lakott területeken is a leggyakoribb fészkelő bagolyfajunk. Mivel a rokonság többi tagjához hasonlóan saját fészket nem épít, alapvetően más fajok, főleg a varjúfélék üres fészkeibe költözik be, de a településeken fehér gólya fészkében, korhadt faüregben, ágvillában, sőt akár emeleti balkonládában megtelepedhet.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) márciustól júliusig a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly fészkelőpár-felmérést hirdet, amiben egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok, óvodák, általános és középiskolák is részt tudnak venni.

Az erdei fülesbagoly éjszakai életmódot folytat, mégsem lehetetlen rábukkanni a madárra. Nappal a bagolypár többnyire a növényzet sűrűjében rejtőzködik. Szerencsére a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek – ehhez ugyanis a madarakat nem is kell látni!

Elegendő fülelni, azaz az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózzunk néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva – és ezt hetente egy-két alkalommal ismételjük meg. Eközben pedig a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató udvarló jelzőhangját, a körbe-körbe repkedő hím szárnnyal tapsolását, később pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját keressük. A MME honlapján több hangmintát is találunk, amelyek segítségünkre lehetnek az erdei fülesbagoly hangjának beazonosításában.

Ha a madarak a hosszú hetek, hónapok, évek alatt már megszoktak bennünket és tudják, hogy nem kell tőlünk tartaniuk, alkalmanként nappal is megpillanthatjuk őket.

Ha észleltük e hangok valamelyikét, egy elektronikus űrlapnak a gyors és egyszerű, akár okostelefonon is elvégezhető kitöltésével tudunk adatainkkal hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához: https://goo.gl

A civilizációs hatások, az élőhelyátalakítások és a klímaváltozás mind több faj fennmaradását érintik, túlnyomórészt sajnos veszélyeztetik. Ezért nélkülözhetetlenek azok az országos, kontinentális és akár globális szinten összehangolt állomány-monitorozó tevékenységek, melyek alapját képezik az érintett fajok természetvédelmi állapotfelmérésének, az állományok megmaradását szavatoló fajvédelmi tervek kidolgozásának és az intézkedések végrehajtásának.

Amennyiben az erdei fülesbaglyok megtelepedését is segítenénk, az év folyamán (februárig) helyezzünk ki valamilyen fészkelést segítő eszközt (például dróthálóval megerősített, hullott lombbal félig töltött vesszőkosarat), ősszel pedig létesítsünk bagolyetető egérvárat.

Bejelentőlap: https://goo.gl/forms

A felmérés Facebook közösségi oldala: www.facebook.com/erdeifulesbagolyszamlalok

További információ: Erdei fülesbagoly fészkelőpárok felmérése [március-július] | Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (mme.hu)