Európa és Kanada az élen.

Közzétette a városok élhetőségi listáját az Economist Intelligence Unit. A pandémia alaposan rányomta a bélyegét a városok életére is, de a korlátozások feloldása pozitívan hatott a települések működésére. Az ukrajnai háború ugyanakkor negatív nyomot hagyott a kelet-európai városok életén.

Bécs visszavette az első helyet: 2022-ben ismét a világ legélhetőbb városa lett az osztrák főváros.

Az EIU globális élhetőségi index rangsorában az első tíz helyen európai és kanadai nagyvárosok osztozkodnak, míg a tavaly diadalmaskodó az ausztrál és új-zélandi városok hátrébb szorultak. A top tíz egyetlen kivétele a japán Oszaka lett. A legrosszabb városok listáján Ázsia és Afrika tarol.

Bécs tehát 2018 és 2019 után ismét a lista élére került, miután 2020-ban a lezárások miatt csak a 12. helyet tudta megszerezni. Az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a környezet, a stabilitás és az infrastruktúra területén is magas pontszámot kapott.

Az átlagos élhetőségi index pontszáma emelkedést mutatott az elmúlt évhez képest a lezárások utáni feloldások következtében. A korlátozások enyhítésével újra kinyitottak a múzeumok, színházak, éttermek, a gyerekek visszatértek az iskolákba és jelentősen enyhültek a rendelőkre, kórházakra nehezedő terhek is.  A pontszámokat az befolyásolta, hogy az egyes városokban mennyire tudott újra visszatérni a régi élet, működés.

Globálisan az átlag pontszám 73,6-re emelkedett 69,1-ről, de még így sem érte el a pandémia előtti átlagot. Kijev kikerült a listáról, de az orosz városokban is drámai csökkenés mutatkozott: Moszkva 15 helyet esett vissza, Szentpétervár 13 helyet rontott. A legnagyobbat javító városok listáját Frankfurt és Hamburg vezeti 32 és 31 helynyi javítással. A 2021-es listában a vizsgált városok száma is nőtt 139-ről 172-re.

Budapestről nem érkezett sok információ, mivel csak a kiemelkedően jó és rossz városokat osztotta meg a EIU. Más kelet-európai nagyvárosokhoz hasonlóan, nálunk is nőttek a diplomáciai feszültségek, így Budapest is vesztett a stabilitási pontszámából és hátrébb csúszott.

A 10 legélhetőbb város:

  1. Bécs, Ausztria
  2. Koppenhága, Dánia
  3. Zürich, Svájc
  4. Calgary, Kanada
  5. Vancouver, Kanada
  6. Genf, Svájc
  7. Frankfurt, Németország
  8. Toronto, Kanada
  9. Amszterdam, Hollandia
  10. Oszaka, Japán

Forrás: www.eiu.com