Vigyázz, hegy!

Ez a kis kupac, amit a képen látunk, az útelágazás mögött: a világ legkisebb hegye. Az Ausztrália Terrick Terrick Nemzeti Park területén fekvő Mount Wycheproof 148 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, ami nem mondható egy gigantikus hegycsúcsnak. A körülötte lévő területeknél mindössze 43 méterrel magasabb, ezért alig lehet azt is megmondani, hogy hol kezdődik maga a hegy.

A halom Wycheproof városa mellett magasodik. A települést hivatalosan 1875-ben alapították, noha már 1846-ban is laktak itt letelepülők. A városka neve az abo bennszülött szóból, a ’witchi-poorp’-ból származik, ami annyit tesz: fű a dombon.

Fotó: NASA

Talán egy másik jelölt alkalmasabb lenne a világ legkisebb hegyre címre: az Észak-Kaliforniában emelkedő Sutter Buttes a Sacramento-völgy lapos síkságán található vulkáni kúp erodált maradványaiból álló láncolat. Ezt a buckasorozatot egyenesen a világ legkisebb hegyláncaként emlegetik és kicsit tényleg jobban emlékeztet a hegyekre, mint az ausztrál társa.

Sutter Buttes.

A körülötte lévő mezőgazdasági területekből 610 méterre kiemelkedő domb valamikor aktív vulkán volt, amely 1,6 millió-1,4 millió évvel ezelőtt, a pleisztocén korban alakult ki. A központi részét láva alkotja, ami egyre és egyre magasabb lett, ahogy újabb rétegek rakódtak rá. A központi kúp körül egy törmelékanyagból készült rész formálódott, amit a lávakupolák időnkénti kitörései hoztak létre.

Sutter Buttes

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: Whroo70/Panoramio