Hozd a vödröt!

La Rioja Spanyolország északon fekvő, egyik legkisebb autonóm közössége és tartománya. Ismerősen csenghet a neve: híres és kiváló borvidékről van szó, a déli állam egyik legnagyobb bortermő régiója. Itt a bor játssza a főszerepet, így nem csoda, hogy külön eseményt rendeznek köré, de nem a hagyományos, borkóstolós megoldással.

A Batalla del Vino vagyis Borcsata névre hallgató fieszta minden évben június 29-én kerül megrendezésre a tartomány egyik kisvárosában, Haro-ban.

A Borcsata története a 13. századra nyúlik vissza, amikor Haro-nak hivatalosan jelölni kellett a birtokhatárokat közte és a szomszédos település, Miranda de Ebro között. Ezt minden évben Szent Péter napján, valamint szeptember első vasárnapján kellett elvégezni annak érdekében, hogy Haro ne váljon Miranda részévé. 400 évvel később ez a megfigyelés abbamaradt, de az emberek elkezdtek bort dobálni egymásra, ezzel sajátos formát öltött az ellentét. A vita már rég feledésbe merült, mára egyfajta mókás ünneppé alakult. Napjainkban leginkább a helyiek és a turisták küzdenek egymással.

Június 29-én, Szent Péter napjának reggelén több ezer ember gyülekezik, a legtöbben fehér pólót viselnek, piros kendővel. Amikor egybegyűlt a tömeg, a legmagasabb sziklára kifeszítik a város zászlaját, kezdetét veszi a csata. Mindenféle fegyver engedélyezett: vödrök, spriccflaskák, vízipisztolyok, és bármi, amivel bort lehet önteni, locsolni, spriccelni a másikra. A csatára egy, a szőlőültetvényekre néző domboldalon kerül sor.

Nem kell amiatt aggódni, hogy itt a finom bor megy kárba: az a nedű kerül felhasználásra, aminek minősége nem volt megfelelő a palackozáshoz. Néhány órás harc után, dél körül a tömeg a főtérre tér vissza, ahol esznek, isznak, mulatnak. Az estét egy bikaviadal zárja – itt azonban egy kisebb, kevésbé agresszív állat kerget meg mindenkit és senkit sem ölnek le a végén.

Forrás: www.stoketravel.com