Ez ám a leleményesség!

A varjak figyelemreméltóan intelligens madarak, komplex képességekkel rendelkeznek, például képesek építeni és használni eszközöket, emlékeznek emberi arcokra és egyéni élményeiket hívják elő ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a környezetükhöz, tervezzenek és előre kiszámoljanak bizonyos dolgokat.

A varjakat már rajtakapták azon, hogy össze tudnak drótokat kötni, hurokba tudják őket hajlítani, hogy nehezen megszerezhető ételekhez hozzájussanak, magasról ledobják a diót a járdára, hogy feltörjék, sőt, a szemétszállítási napokat is megjegyzik – tudják, mikor kell résen lenni a jó falatok érdekében.

Azonban nem a táplálék az egyetlen motiváló faktor, az alkalmazkodásuk tökélyre fejlesztésében. Akkor is megcsillantják intelligenciájukat, ha fészket építenek, amihez képest bármilyen elérhető anyagot felhasználni. A fészek általában ágakból, gallyakból készül, gyakran egy régi fészek felújításával, némi környékről származó dróttal kiegészítve, megerősítve.

A tokióiak azonban arra lettek figyelmesek, hogy a varjak megtanultak vállfákból fészket építeni!

Fotó: Brian G. Kennedy/flickr
Fotó: Goetz Kluge/flickr
Fotó: www.pbs.org

Egy ekkora nagyvárosban nincsenek bőségben a természetes alapanyagok, viszonylag kevés faág állt a rendelkezésükre. A találékony madarak azonban addig lopkodtak az apartmanokból a vállfákat, amíg össze nem állt a fészek. A végeredmény majdnem úgy fest, mint egy műalkotás.

Fotó: presentsimple.blogspot.com
Fotó: presentsimple.blogspot.com
Fotó: presentsimple.blogspot.com
Fotó: presentsimple.blogspot.com

Forrás: www.amusingplanet.com