A több száz éves tőke különleges védelemben részesül.

Pécsett óriási értéket képviselnek a több száz éves szőlők, és nem csak papíron óvják őket, de a valóságban is. Tavaly cserélt gazdát egy Lyceum utcai telek, ahol már évszázadok óta él egy öreg szőlőtőke. Az új gazda társasház építkezésébe fogott, és ez veszélyt jelentett a különleges értékű növényre.

Korábban már gondoskodott a város arról, hogy a beruházó ne vágja ki a tőkét, de most úgy tűnik ismét életveszélybe került a növénymatuzsálem – tudtuk meg a PécsMa.hu cikkéből.

A jó hír az, hogy a hatóság is a növény védelmére kelt, ezért tudott a tőke helyi védelmet kapni, sőt még a társasházat is átterveztették miatta. Az önkormányzat jelenleg is folyamatosan őrködik a szőlő felett, így közbelépnek, ha kell: erre volt nemrégiben ismét szükség. A helyi jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló szőlőfánál helyrehozhatatlan károsodással közvetlenül fenyegető rendkívüli veszélyhelyzet állt ugyanis elő. Ennek megszüntetése érdekében Pécs jegyzője intézkedett, elrendelte az építkezés felfüggesztését mindaddig, amíg nem kap megfelelő védelmet a tőke. Mi pedig nagyon örülünk annak, hogy lám, így is lehet védeni a növényeket!

Fotó: pecsma.hu

Forrás: pécsma