A 15 figyelmeztető jel felismerése segít eligazodni.

Az állatok ugyan nem tudják elmondani nekünk, hogy hol és mi fáj, de a gondos gazdi rögtön kiszúrja, ha kedvencével nem stimmel valami. 15 pontba összefoglalva segítünk eligazodni: ha bármelyik tünetet észrevesszük a négylábún, akkor ne halogassuk az állatorvos felkeresését!

1. Állandó elbújás, elvonulás

Ha egy kutya vagy egy macska hirtelen kerülni kezdi velünk a kapcsolatot, elvonul, elbújik, vagy furán viselkedik, akkor mindenképpen irány a doki! Az állatoknál ez egy figyelmeztető tünet, hogy valami nincs rendben.

2. Megmagyarázhatatlan szomorúság, letargia

Ha a kedvenc nem akar játszani, ok nélkül letört, csak fekszik, az akár szívprobléma jele is lehet. Persze nem kell a legrosszabbra gondolni, más betegségek és egyes élősködők is okozhatnak letörtséget.

15 jel, ha beteg a kisallat

3. Étel visszautasítása, étvágytalanság

Egy étkezés kihagyása még nem nagy gond, de ha hosszabb ideig nem eszik az állat, az már betegség jele lehet. Különösen, ha nem is iszik, akkor mielőbb irány az állatorvos!

4. Görnyedés vagy más, természetellenes pózok

Ha az állat görnyed, farkát a lábai közé húzza, akkor egészen biztosan fájdalmai vannak. haladéktalanul hívd az orvost! Számos dolog okozhatja a fura pózt, de a vesekőre mindenképpen gondolni kell.

5. Állandóan ugyanott nyalogatja magát

Ezt a tünetet nehezebb észrevenni, hiszen az állatok gyakran nyalogatják magukat normál állapotban is. Ha mégis feltűnik neked, hogy a kedvenced rendszeresen ugyanott nyalogatja magát, feszült és izgatott módon, nézesd meg az állatorvosi rendelőben. Inkább feleslegesen vizsgálják meg, mint sem nagyobb baja legyen.

15 jel, ha beteg a kisallat

6. Puffadás, felfúvódás, hányás

Ezek a tünetek leggyakrabban féregfertőzésre, vagy emésztőszervi problémára utalnak. (akár mérgezésre, máj vagy hasnyálmirigy problémára), de urogenitális gond is húzódhat a háttérben.

7. Légszomj

Ha a légszomj nincs összefüggésben erős fizikai aktivitással (magyarul nem egy kiadós futkározás után jelentkezik), az szívprobléma vagy extrém stressz jele is lehet akár. Sőt, kullancsfertőzés is okozhat hasonló tüneteket!

15 jel, ha beteg a kisallat

8. Morgás, panaszos nyávogás, nyafogás

Ha a négylábúnak fáj valami, még akkor is ellenségesen viselkedhet, ha egyébként nagyon barátságos természetű. Ne vegyük ezt személyesen magunkra, hanem tekintsük figyelmeztető jelnek, annak, hogy az állat szeretné jelezni, fájdalma van. Gyulladás, komoly betegség jele is lehet a „panaszkodás”.

15 jel, ha beteg a kisallat

9. Székelésnél diszkomfort érzés, “szenvedés”

Ha észreveszed, hogy a kisállatod idegesen forog saját tengelye körül, vagy láthatóan feszülten járkál a wc-je körül, székelés közben erőlködik, panaszkodik, nyafog, azonnal vigyük orvoshoz! Az urogenitális rendszer betegségei akár életveszélyesek is lehetnek.

10. A fejét nyomja, veri a falba

Ha a kutyus vagy a cicus a fejét veri a falba, vagy egyéb kemény tárgyba, akkor fennáll a veszélye, hogy idegrendszeri problémái vannak. Ez fertőzés, ütés vagy akár tumor miatt is lehet.

11. Erőltetett, nehéz légzés

Ha azt hallod, ahogy az állat zihál, liheg a ki- és belégzéseknél, irány az orvos! Szintén figyelmeztető jel, ha nem a mellkasa mozog a levegővételnél, hanem a hasa.

15 jel, ha beteg a kisallat

12. Duzzanat

Nem árt naponta, de legalábbis rendszeres időközönként átvizsgálni a háziállatot, hogy nincsen-e duzzanat, seb rajta valahol. Ha duzzanatot találunk, alaposan tanulmányozzuk! Lehet, hogy csak beütötte magát, de nagyobb gond jele is lehet a dudor.

15 jel, ha beteg a kisallat

13. Sántítás, bicegés

A sántítást nem túl nehéz észrevenni, az állat húzni kezdi a lábát, fura pózban tartja azt. Ha nem tudod, hogy mi történt pontosan, akkor ajánlatos felkeresni az orvost. Persze gyakran előfordul, hogy csak egy kisebb baleset történt, pl. belelépett egy gödörbe.

14. Láthatóvá válik egy harmadik szemhéj

Normál esetben csak akkor látható a harmadik szemhéj, ha a macska alszik. Ha ez megváltozik, és mindig látszani kezd a szemhéj, eltakarva a szemgolyó felét, akkor ki kell vizsgáltatni az állatot. Ha már szinte az egész szemgolyót eltakarja, az a szakértők szerint legtöbbször vírusfertőzésre utal.

15 jel, ha beteg a kisallat

15. Bélrendellenességek vagy székrekedés

Ahogy az embereknél, úgy az állatoknál is ezek a tünetek az enyhébb betegségektől a komolyabbakig, sok mindent jelezhetnek. Lehet, hogy daganatra utalnak, mérgezésre, gerincvelői traumákra, stb. Ne várjuk a kivizsgálással, súlyos eseteknél (vérhányás, eszméletvesztés), azonnal robogjunk a klinikára!