Akár magad is elkészítheted!

Bor nem csak szőlőből vagy gyümölcsökből készülhet. Erre a célra tökéletesen alkalmas a paradicsom is.

Amire szükség lesz:

  • 2,5 kg paradicsom
  • 1 kg cukor
  • 2 citrom leve
  • 1/2 teáskanál pektináz enzim (pektinbontó enzim)
  • 1 db zúzott Campden tabletta (metabiszulfit, borkén)
  • borélesztő
  • 4 liter víz
  • nagyobb edény
  • zárható üvegek vagy demizson

Így készül:

A paradicsomról a zöld részeket (szárak, levelek) eltávolítjuk. Alaposan megmossuk és kisebb kockákra vágjuk.

A paradicsomkockákat az edénybe öntjük, majd hozzájuk adjuk a cukrot, a citromot, a pektinázt, a borként és a vizet. Alaposan megkeverjük, lefedjük, és egy éjszakán át állni hagyjuk.

Másnap adjuk a “musthoz” az élesztőt és keverjük át gondosan. Fedjük le és az edényt 5 napig tároljuk nagyjából 16 fokos hőmérsékleten. (Alacsonyabb semmiképp se legyen!). Az 5 nap során naponta kétszer keverjük át a paradicsomot.

Az 5 nap leteltével a folyadékot leszűrjük és üvegbe vagy demizsonba töltjük.

https://www.instagram.com/p/BNaTYlKjQdM/?tagged=tomatowine

4 héttel később ismét átszűrjük, majd a következő egy év során ezt legalább 3 alkalommal megismételjük.

Amikor a bor teljesen tisztává válik, üvegekbe töltjük. Fogyasztás előtt még 2 hónapig állni hagyjuk.

https://www.instagram.com/p/BRjJddogpBC/?tagged=tomatowine

Nem lesz egy gyors menet, de megéri!

Forrás: www.leaf.tv