Aje-aje.

A véznaujjú maki, másnéven aje-aje (Daubentonia madagascariensis) egy a mókás kinézetű élőlény, amely kizárólag Madagaszkár szigetén él. A ritka faj első ránézésre nem tűnik majomnak, pedig az: a csimpánzok, gorillák és persze az ember rokona. Ez a félmajom külsőre valóban egy rágcsálóra emlékeztet.

A karmosmakifélék családjának egyetlen élő képviselőjének teste nagyjából akkora, mint egy macskáé és külseje is némileg egy macskához hasonlatos.

Szőre sötétbarna vagy fekete, lompos farka, amely nagyobb, mint a teste, igen jellegzetes. Nagy szemei, hosszú ujjai és érzékeny fülei vannak.

IMG_9489 Aye-aye (Daubentonia madagascariensis)

Táplálkozása sajátos: hosszú, középső ujjával kopogtat a fákon és hallgatja a kéreg alatt mozgó lárvákat, amiket aztán ugyanazzal az ujjal halász ki. Ezzel az ujjal szedi ki a kókusz, a mangó, a bambusz vagy más gyümölcsök belsejét is, amit kiegészítő táplálékként fogyaszt.

Az aje-aje a mindennapjait az esőerdő fáinak lombkoronájában tölti és kerüli, hogy lejöjjön a talajszintre. Éjszakai állat, labdaszerű fészkében tartózkodik nappal, amit pálmalevelekből és ágakból készít. A fészek bezárt gömbnek tűnik, csupán egy bejárattal. A maki átlagosan 20 évet él a vadonban, szinte mindig egyedül él.

Sok bennszülött madagaszkári úgy véli, hogy a véznaujjú maki rossz óment jelent.

Emiatt pedig gyakran megölik őket, ha szem elé kerülnek, pedig más hiedelmek szerint egy éven belül meghal, aki elpusztít egy aje-ajet. Ez a fajta vadászat, az élőhelyek destrukciójával együtt komoly veszélyt jelent a fajra, ami napjainkban már veszélyeztetett.

Forrás: www.nationalgeographic.com