Kezdj neki ma.

A műanyag olyan mértékben jelen van az életünkben, a mindennapjainkban, hogy már elképzelni sem tudjuk nélküle a világot. Földünk egyik legnagyobb környezetvédelmi problémája az elképesztő mennyiségű plasztikszemét, amelynek termeléséhez mi is hozzájárulunk nap, mint nap.

A 21. század első 10 évében több műanyagszemetet termeltünk, mint a 20. század egészében.

Nem hangzik túl jó, különösen, ha hozzátesszük, hogy 500-1000 év alatt bomlik le a műanyag, amit ráadásul a legtöbbször mindössze egyszer használunk, majd elhajítunk. Évente 8 millió tonna műanyag végzi csak az óceánokban!

Már néhány kisebb lépéssel számottevően csökkenthetjük az általunk termelt mennyiséget, indítsuk a legkönnyebben megléphetőkkel!

Ezeket iktassuk ki először az életünkből:

1. Kávéspohár teteje

Ha a kávéspohárról nem is, a tetejéről, a műanyag kanálról és keverőpálcáról nyugodtan lemondhatsz! Használj inkább újratölthető bögrét, ha menet közben iszod a kávédat.

2. Papírban is elérhető termékek

Válassz például kartondobozos tojást műanyagdobozos helyett, vagy papírba csomagolt, esetleg dobozos árut, zsugorfóliába tekert helyett.

3. Szívószálak

Több, mint 500,000,000 műanyag szívószálat használunk naponta csak az USA-ban, teljesen feleslegesen. Miért is? Lusták vagyunk felemelni a poharat a szánkhoz? Természetesen akadnak, akiknek valóban szükséges a szívószál használata, de nyilvánvalóan nem ilyen tömegeknek.

4. Előrecsomagolt termékek

Válasszunk kimértet az előre becsomagolt, tasakos áruk esetében, pl. sajtoknál, felvágottaknál.

5. Azok a kis műanyag zacsik

Vigyünk magunkkal papírtasakot vagy vászontáskát, befőttesüveget abba válogassuk a zöldséget, gyümölcsöt, ha nem szeretnénk egy-egy bevásárlásnál 10-20 kis zacskóval „gazdagodni”.

6. Műanyag bevásárló szatyrok

Egyre több helyen tiltják vagy korlátozzák a műanyag szatyrok adását – még mindig kapunk eleget. Vigyünk mindig magunkkal egy kis vászontáskát, legyen kéznél, ha boltba járnánk!

7. Műanyag csomagolás

Inkább használj befőttesüveget, üvegből készült dobozt, alufóliát, sütőpapírt, alumíniumdobozt, stb. ha szükséges.

8. Visszazárható tasakok

Ezeket is könnyen kiválthatod kisebb-nagyobb üvegekkel például!

9. Buli kellékek

Ha összejövetelt rendezünk, műanyag poharak, tányérok és egyebek helyett vegyünk papírcuccokat, vagy ruházzunk be egy olcsóbb party-készletre, amennyiben gyakran csapunk bulit.

10. Műanyag flakonok, palackok

A legnagyobb szennyezésért a palackok felelősek: irgalmatlan mennyiségű flakonos vizet vásárolunk. Inkább használjunk újratölthető kulacsokat!

Forrás: www.treehugger.com