Elő a mohával, egy kis kézügyesség, és máris lepipálod a legmenőbb japán kertészeket!

A kokedama, ami japánul mohalabdát jelent, tulajdonképpen egy növény-művészeti ág. A tálra helyezett vagy damilon lógó növénylabdák bűbájosan néznek ki, emellett egyszerű  elkészíteni őket. Robynne Heymans és Mike Madden, az Embark Garden szakértői lépésről-lépésre bemutatják, hogy miként tudsz te is kokedamát létrehozni. Elő a mohával!

Kezdetnek szükséged lesz a következőkre: bonsai-föld, víz, apró növények, tőzegmoha, ciprusmoha (szárított vagy élő), madzag. Ajánlott növények a kokedamához: filodendron, Begonia rex, tűlevelű aszparágusz, Polyscias pinnata ’Balfour Aralia’, hegyescsúcsú futóka, Hemigraphis alternata, agancspáfrány, pettyeslevél (Hypoestes phyllostachya), madárfészek páfrány. Kerüljük el a virágos növényeket, például az orchideákat, a szukkulenseket és ne használjunk vénuszfodorkát, illetve cserjés árnyékaráliát sem.

Így készítsük el 5 egyszerű lépésben:

1. Öntsünk össze fele-fele arányban bonsai-földet és tőzegmohát, és keverjük el annyi vízzel, hogy gyúrható legyen.

kokedama_01Erin Phraner

2. Formázzunk egy labdát a növény gyökerei köré ebből a földből.

KokedamaErin Phraner

3. Borítsuk be ciprusmohával a golyót!

KokedamaErin Phraner

4. Tekerjük körbe madzaggal és kössük is meg!

Kokedama
Erin Phraner

5. Egy másik madzaggal függesszük fel az elkészült kompozíciót!

KokedamaErin Phraner

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy naponta permetezzük vízzel, vagy helyezzük tálcára, apró kavicsokra és így öntözzük. 3-5 naponta öntözzük, függően a körülményektől. Ha a labda már könnyebb vagy kezd kiszáradni, akkor biztosan itt a locsolás ideje. Ehhez le kell vennünk, és csap alá vagy vízzel teli tálba tennünk, majd megvárnunk, míg kicsöpög belőle a víz, mielőtt visszaakasztjuk. Világos helyre tegyük, de ne közvetlen napra! Fűtési szezonban tartsuk távol a radiátoroktól!