Illat és csend.

Sokan mintás maszkokkal, mások komoly vegyvédelmi gázálarcokkal, esetleg védőpajzzsal próbálják elkerüli a fertőződést a pandémia idején. Egy belga művész, Alain Verschueren azonban mindenkinél ötletesebben, fejre szerelhető üvegházzal óvja magát.

A 61 éves férfi szó szerint értelmezve a ’buborék’ jelentését, valóban egyfajta buborékba helyezkedve járja az utcákat.

A művészként és szociális munkásként is dolgozó Alain hordozható oázist visel a fején. A plexiüvegből készült mini üvegház sokkoló látvány lehet Brüsszel utcáin. Az üvegházban lévő levegőt a benne növő aromás növények – levendula, kakukkfű, rozmaring – tisztítják és illatosítják.

Érdekesség, hogy Verschueren nem most találta ki a fura eszközt, hanem már 15 évvel ezelőtt.

Akkor Tunézia buja növényzete inspirálta, korábban ugyanis ott dolgozott. A találmány most, a világjárvány idején nyert igazán értelmet. Pedig eredetileg csak szerette volna kiszakítani magát a túl koszos, büdös és zajos világból. A férfi egyébként asztmában szenved és úgy érzi, hogy ebben a hordozható üvegházban sokkal kellemesebb számára a levegővétel, mint a maszkban.

Természetesen a különös védőfelszerelésben nagy feltűnést kelt a városban, sokan odajönnek hozzá érdeklődni. Az izoláció gyakorlatilag inkább összekapcsolja őt másokkal, mintsem elkülöníti. A bátrabbak meg is szólítják és megkérdezik tőle, hogy a méheknek vagy a növényeknek való-e ez a szerkezet.

Verschueren pedig abban bízik, hogy így bátoríthatja az embereket, hogy jobban figyeljenek a környezetre, csökkentsék a szükségleteiket, így védve magukat a levegő- és zajszennyezéstől.

Forrás és képek: www.reuters.com