Hasznos együttműködés.

A méhek legelőjét általában háborítatlan, virágzó rétnek, akácosnak, repcetáblának képzeljük. Pedig akadnak olyan méhcsaládok, akik egészen máshol élnek, például egy repülőtéren.

A Pittsburgh-i Nemzetközi Repülőtér környéki mezőkön örömmel látják a méheket, abban a reményben, hogy segítenek növelni a hasznos beporzók számát. Az együttműködés akkor kezdődött, amikor a reptér természetvédelmi felelőse 7 méhrajt talált egy repülő szárnyának alsó részén.

Fotó: Steve Repasky / Pittsburgh International Airport

A lelkiismeretes munkatárs felkért egy profi méhészt, hogy segítsen a rovarokat eltávolítani a Delta szárnyairól. A művelet végül nagyszerű közös munkába torkollott. A két férfi előállt egy olyan tervvel, amelynek során a méhek hasznosíthatják a repülőtér körüli kaszálatlan réteket, háborítatlan fás területeket. 7 év várakozás után elkezdődhetett a különleges együttműködés.

A méhek most egy 3200 hektáros területen élnek. Mintegy 110 kolónia, összesen 4 millió méhecske zümmög a repülőtér birtokán, segítenek a személyzetnek a levegőszennyeződést monitorozni.

Fotó: USAF / Michelle Gigante

A méhek tavasszal kirajzanak és új otthon után néznek, ez okozott némi gondot, mert gyakran kellett a rajokat a kifutópálya járműveiről vagy a repülőgépekről eltávolítani. Ezt a tevékenységet „rajcsapdák” segítségével sikerült csökkenteni.

Az Air & Space Magazine jelentése szerint számos más repülőtér kezdett a nagyvilágban hasonló módon méheket telepíteni — például Seattle-ben a Tacoma, Austin-ban a Bergstrom, és Minneapolis-ban a St. Paul.

Fotó: Steve Repasky / Pittsburgh International Airport

Az örömteli hír segíthet visszafordítani a méhpopulációk több évtizedes csökkenését a növényvédőszerek használatának szigorúbb szabályozásával együtt.

Jó hír, hogy Németországban gyűjtött mézekben vizsgálták a nehézfémek és szénhidrogének nyomait, hogy kiderüljön, a légszennyezés milyen hatással van a folyékony arany minőségére. A tanulmányok szerint a szennyezettebb területekről származó méz egyenértékű azzal a mézzel, amit kevésbé szennyezett területről gyűjtenek a méhek.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép:Airbus