Folyamatos táplálékforrás.

Haifa városának lakói az utóbbi években kénytelenek voltak megbarátkozni a gondolattal, hogy az otthonukat négylábúakkal is meg kell osztaniuk. Az észak-izraeli településen ugyanis jelentősen elszaporodtak a vaddisznók, a helyi élet aktív részévé váltak.

Senki sem tudja pontosan, hogy mikor és miért döntöttek úgy a vaddisznók, hogy a városba mennek a Haifa környéki területekről. Azonban úgy tűnik, hogy elég régóta vannak ott ahhoz, hogy ne féljenek az emberektől. A lakosok számára pedig lassan olyan megszokottá válik a látványuk, mint a mókusoké.

Állítólag 2016-ban kezdett megnőni a számuk, sokan azt gondolják, hogy azért, mert egy tűzvész elpusztította a természetes élőhelyeik egy részét. Mások viszont úgy vélik, hogy a felszaporodásuk annak köszönhető, hogy csökkent a kilövések száma. A szakértők szerint egyik feltételezés sem állja meg a helyét. A valóság ennél prózaibb: a korlátlanul rendelkezésükre álló élelmiszerhulladék az, ami odacsalogatta a vaddisznókat.

Ott szaladgálnak az autók között, turkálnak a kukákban, sőt napoznak a járdán, fittyet hányva a járókelőkre. Adaptálódtak a városi életmódhoz, az emberek pedig kénytelenek elfogadni őket. Ez persze nem mindenkinek megy könnyen, sokan kampányolnak azért, hogy valamit tegyenek a hatóságok. Utóbbiak nincsenek könnyű helyzetben: 2019-ben 1328 esetben érkezett bejelentés a vaddisznókról.

wild boars in haifa, israel

Közzétette: Elvin Bones – 2019. december 15., vasárnap

A lakosok nem egyformán reagálnak a vaddisznók terjedésére: néhányan szinte tudomást sem vesznek róluk, mások azonban óriási veszélyt látnak az állatokban, amelyek képesek rettegésben tartani az ott élőket, miközben fertőzéseket is terjeszthetnek. Olyan esetek is napvilágot láttak már, amikor egy megtermett malac kergetett meg valakit. Érkeznek bejelentések lopkodásokról, de gyerekeket is haraptak már meg az állatok.

Közzétette: AFP News Agency – 2019. december 15., vasárnap

Az eddigi intézkedések nem vezettek célra, hiába láncolták le a kukákat és zártak le egyes területeket, parkokat kerítéssel.

Forrás: www.odditycentral.com