Minőségibb élet.

Egy 300 éves rezidenciában él az egykor bankárként dolgozó Chandrashekar Sharma. A férfi csak ’Greenhouse’-nak, vagyis ’Üvegháznak’ nevezi a házát, ami igen találó elnevezés, hiszen már több mint ezer növény kapott helyet a 600 m²-es területen. A fajgazdagság is említésre méltó: több mint 400 növényfajt találunk itt.

Az indiai Shahganj városban található épület külső falának nagy részét például függőleges kert borítja. Érdekesség, hogy lótuszt is nevel, ami igen ritka errefelé, de különféle kúszónövények is burjánzanak a felületeken. A bankár az elmúlt két évben több mint 50 helyi háznál segített egy hasonló modellt megvalósítani.

Shrama már hét alkalommal nyerte meg a kertészeti kiállítást, gyakorlatilag minden szabad helyet, sarkot bezöldített már a házában, még a falakat és a tetőket is. A sok zöldnek számos előnye van, sokkal kellemesebb nála a klíma, egyszer például a kinti 44°C-os hőmérséklet helyett a házban ‘csak’ 40°C-ot mértek és a levegő minőségét jelző index is a ’jó’ kategóriába esett.

A férfi az elmúlt három évtizedben különféle termesztési technikákat tanulmányozott, majd a saját otthonában is kipróbálta őket. Mivel nincs csepegtető öntözőrendszere, a zuhany segítségével locsolja a növényeket. Vermikomposztot készít házilag, hogy ellássa a zöldeket a szükséges tápanyaggal.

Véleménye szerint a tarkalevelű fikuszt, az aranyszínű durantát, a pénzlevelű pileát egyszerű nevelni. A házban és a kertben azonban számos más faj él, például murvafürt, jázmin, tulipán, rózsa, citrusfélék, lopótök is.

Vallja, hogy a mesterséges dolgok sosem tudják túlszárnyalni a természet szépségét, az embereknek inkább zöldeket kellene nevelgetniük, ha csinosítani szeretnék az otthonaikat. A növények pozitív energiával töltik meg a teret, remek stresszűzők és légtisztítók is egyben.

Sharma felesége Neelam, nyugdíjas tanár, az ő elmondása szerint reggelente madárdalra ébrednek. Kolibrik, verebek, bülbülök, jégmadarak keresik fel a kertet, de a lepkék is gyakori vendégek. Naponta kb. 2 órát foglalkoznak a kerttel, ami egyben erősítő fitnesz is számukra.

A gyönyörű kertnél egyre több turista áll meg, mára igazi látványossággá nőtte ki magát, még Németországból, Japánból, Bangladesből is akadnak látogatók.

Emellett Sharma nem csak az otthonába, de közterekre is ültet fákat: több mint 2000 fa került már így a földbe az ő segítségével.

Forrás: timesofindia.indiatimes.com