Szigorúan őrzött főhadiszállás.

A Mazuri-tóvidék erdeiben, a kelet-poroszországi Rastenburg (ma a lengyelországi Kętrzyn) mellett rejtőzik Adolf Hitler egykori legtitkosabb bunkere, a Farkasverem. Ez a valamikor elérhetetlen, rendkívül szigorúan őrzött rejtek mélyen a sűrű erdőben bújik meg, távol minden közúttól és városi, lakott területtől. Ez volt Hitler kulcsfontosságú katonai főhadiszállása a háború alatt, ahol a náci vezér több mint 800 napot töltött el a német haderők kelet felé tartó mozgásait tervezgetve.

A Farkasverem különös gonddal épült. Az régi erőd területén 80 épület emelkedett, köztük 50 földalatti bunker. A főhadiszállásnak saját áramfejlesztője, vasútállomása, repülőtere volt, a központi részben pedig kaszinó és mozi működött. Az egész terepet nagyszerűen álcázták bokrokkal és műfákkal, szögesdrótakadállyal vették körül és alá is aknázták. A házikó fala helyenként 2 méter vastag volt. Hitler annyira rettegett, hogy az életére törnek, hogy kb. 15 nőt alkalmazott előkóstolóként. Ők voltak azok, akiknek egy órával előbb enniük ellett a Führernek szánt ételből, végigrettegve minden egyes napot.

epl114_7177515

Annak ellenére, hogy oly szigorúan védték, az egyik legemlékezetesebb Hitler elleni merénylet éppen itt történt. 1944. július 20-án a német hadsereg tisztje, Claus von Stauffenberg egy aktatáskába rejtett bombával próbálta megölni őt, amit egy megbeszélésen csupán néhány méterre tervezett Hitlertől letenni. Azonban egy német tiszt akaratlanul is arrébb tolta a táskát, így megmentve a diktátort, a Führer csupán kisebb sérüléseket szenvedett.

epl114_7177496

1944 októberére a Vörös Hadsereg elérte e területet, Hitlernek el kellett hagynia a menedéket. A rejtekhelyet 1945 januárjában felrobbantották. Csak részlegesen sikerült a vermet elpusztítani, mert annyira szilárdan állt, hogy nem bírták robbanószerrel. További 10 évbe került, amíg a környéket megtisztították a mintegy 54 ezer aknától.

epl114_7177507

Wolf's Lair

Napjainkban a helyen romokat találunk, az egykori rejtekhely maradványait. A természet sok helyen már visszavette a hatalmat a kidőlt falak és omladozó tétetők fölött. 1990 óta a hírhedt hely a hátborzongató, sötét múlt miatt rengeteg látogatót vonz.

epl114_7177533

Wolf's Lair

epl114_7177523

Wilczy Szaniec

epl114_7177516

Forrás: www.amusingplanet.com