Szív alakú, ropogós, kemény gyümölcs.

Az Európai Bizottság az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába vette a Nagykörűi ropogós cseresznyét.

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) használatára a „Petrovay ropogós” tájfajta, valamint a nemzeti fajtajegyzékben szereplő, államilag elismert következő cseresznyefajták: Badacsonyi óriás, Bigarreau Burlat, Carmen, Jaboulay, Hedelfingeni óriás, Germersdorfi és regisztrált változataik friss fogyasztásra és/vagy feldolgozásra szánt gyümölcsei jogosultak.

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” termőterülete Nagykörű közigazgatási határán belül helyezkedik el. Nagykörű az Alföldön, Jász-Nagykun-Szolnok megye középső részén, közvetlenül a Tisza folyó partján fekszik. A 18. század közepén jelent meg itt a zártkerti gyümölcs- és szőlőtermesztés. Ezt követően honosodott meg ia ma már világhírű cseresznyetermelés, és jött létre Magyarország legnagyobb, 200 hektáros cseresznyéskertje. A település gazdaságában betöltött jelentős szerepét mutatja, hogy a cseresznye a település címerében is helyet kapott. A Tisza folyó kanyarulatai körbeölelik a települést, így ez a földrajzi terület különleges mikroklímával rendelkezik.

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” nagy méretű, szabályos szív alakú gyümölccsel rendelkezik, amely a magas cukortartalma és kiegyenlített savtartalma következtében kellemesen édes-savanykás zamatú.  A cseresznye színes éretten az élénkpirostól a szinte teljesen feketéig terjed. Állaga kemény, ropogós, textúrája tömör. A „Nagykörűi ropogós cseresznye” két hétig is frissen tartható hűtőszekrényben, kemény húsa miatt jól szállítható. Ezen tulajdonságai hozzájárulnak jó eltarthatóságához.

A termőterületre jellemző jó minőségű és könnyű szerkezetű hordaléktalaj és a Tisza közelsége lehetővé teszi, hogy a gyümölcsfa a koronájával azonos méretű gyökérzetet neveljen és a talaj mélyebb rétegeiből pótolja a nedvességet. A magas, évi 2 100 napsütéses órák száma, továbbá a homokos talaj – mivel visszaveri a nap melegét – fokozza a gyümölcs cukortartalmát. Az egykori ártéri területen lerakódott hordaléktalajra jellemző a jó foszforellátottság, ami pozitív hatást gyakorol a gyümölcshús szilárdságára és tárolhatóságára.

A helyi természeti adottságok mellett kiemelkedő jelentőségű az emberi tényező; a helyi termelők 150 éves termesztéssel kapcsolatos, apáról fiúra szálló szakértelme és tapasztalata, amely magában foglalja a metszéssel, a növényvédelemmel, a talajmegmunkálással, a tápanyag-utánpótlással, és legfőképpen a betakarítással kapcsolatos tudnivalókat és a fajtára vonatkozó jellegzetességeket. A betakarítást kézi erővel végzik. Kézzel való tapintással történik a megfelelő keménységű és érettségű gyümölcsök kiválogatása és leszedése, amely nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel. A nagykörűiek büszkék a cseresznyéjükre, minden évben a fák virágzásakor fesztivállal ünneplik a gyümölcsöt.

Forrás: fruitveb.hu

A kiemelt kép illusztráció.