Párzási rituálé.

A legtöbb állat, amely képes a vízen haladni, apró, pehelysúlyú rovar. Létezik egy kis gyík is, a sisakos baziliszkusz, ami fenn tud a vízen maradni, őt nyilvánvaló okok miatt Jézus Krisztus gyíkként is szokták emlegetni. A két legnagyobb állat pedig, amely szintén képes erre a varázslatra: a nyugati és a fehérarcú vöcsök (a két faj valamikor egy volt, alig lehet őket megkülönböztetni egymástól). Ezek a madarak akár 70 cm magasak is lehetnek és a nagy termetük ellenére 7 másodpercig képesek a vízen futni, így haladva akár 20 métert.

Hosszú évekig nem tűnt fel a tudósoknak, hogy ezek a szárnyasok miként mozognak a vízen, de 2015-ben egy kutatócsapat elemezte a járásukról készült felvételeket. Akkor derült ki, hogy a vöcskök a nagy lábukra és gyors lépteikre támaszkodva képesek a felületen futni.

Ennek a két madárfajnak a tagjai széles, karéjos lábaikat ütögetik a víz felszínén, azokat használják a víz felületén történő járáshoz, ez a súlyukhoz viszonyítva csupán fele akkora erő kifejtését igényli. Ahogyan kiemelik a lábukat a vízből, oldalra, az szintén a súrlódást csökkenti. De mindez önmagában még mindig nem elég. A madarak képesek a lábukat rendkívül gyorsan mozgatni, húszat is léphetnek egyetlen másodperc alatt.

Érdekes módon a nyugati és a fehérarcú vöcsök is csak a párzás időszakban, a rituálé részeként mutatja be a vízen rohanó tudományát, ami megnehezíti azt, hogy laboratóriumi körülmények között bármikor vizsgálni lehessen a mozgásukat. Csupán a vadonban tudják tanulmányozni ezt a szokást videofelvételek segítségével. Éppen ezért a vízen járás pontos mikéntjét még mindig rejtély övezi.

Noha 7 másodperces vízen járás (futás) nem tűnik soknak, valójában hihetetlen mutatvány, lenyűgöző egy ekkora termetű és súlyú madárhoz képest, valóságos csoda.

Forrás: www.odditycentral.com