Egy kilátó is helyet kapott benne.

India nyugati részén, Gudzsarát államban, egy folyóparton emelkedik a világ legmagasabb szobra. Az ország egyesítőjének, az ügyvédnek, politikusnak és államférfinak, Sardar Vallabhbhai Patelnek emléket állító „Az egység szobra” 2018-ban készült el.

Patel India Nagy-Britanniától való függetlenedésének volt szószólója, aki az elszakadt állam első miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere lett. Gudzsarát vidékén nőtt fel, majd Gandhi korai harcostársává, békés tüntetések szervezőjévé vált. Az ő nevéhez fűződik az 565 önkormányzó állam egyesítése, ami hatékonyan összekovácsolta az országot, amit ma Indiaként ismerünk.

A betonból, acélból és bronzból készült szobor Ram V. Sutar tervei nyomán készült. A 182 méter magas alakzathoz rengeteg alapanyagra és precíz mérnöki munkára volt szükség. A 182 méteres magasság a gudzsaráti törvényhozó gyűlés 182 székre utal. A hatalmas emlékmű egy 50 méteres alapon nyugszik, ezzel együtt 232 méter magasra emelkedik az államférfi szobra. A gigantikus alkotás bronzburkolatának elkészítésére Indiában nem is találtak megfelelő helyet, ezért a részleteket Kínában öntötték, 3D szkennelés alapján.

Napjainkban rengeteg turista keresi fel a szobrot. A nagyközönség annak belsejébe is bemehet, a mellkasi részen például kilátó várja az érdeklődőket.

Forrás: mymodernmet.com