Fejed felett a Nap.

Valami nem stimmel ezzel a képpel! Úgy tűnik, mintha az oszlopokat egy másik képről vágta volna ki valaki. Mi a furcsa rajtuk? Hogy nem vetnek árnyékot!

A kép nem manipuláció, Hawaii-on készült és egy különös jelenséget figyelhetünk meg rajta.

Azért nem látjuk az oszlop árnyékát, mert a Nap közvetlenül a fejünk felett van. Hawaii-on ezt úgy nevezik: Lahaina Noon. Hawaii az egyetlen olyan USA tagállam, ahol ez előfordul, évente kétszer, de a világon nem az egyetlen hely, ahol megfigyelhetjük az árnyék eltűnését. Most, ezekben a pillanatokban is van olyan hely a Földön, ahol a Nap nem vet árnyékot. Ez a pont, mozog a Föld felszínén, ahogy a Föld forog. Persze a bolygó legtöbb helyén, mondjuk az óceánban vagy a sivatagban nehéz felfigyelni a jelenségre.

Fotó: astrobob.areavoices.com

A pont neve szubszoláris pont, ez az a pont, ahol a Napot közvetlenül a fejünk felett észleljük, vagyis annak sugarai pontosan merőlegesek a felületre.

Ahogyan a Föld forog, a pont nyugat felé mozdul, naponta egyszer megkerüli a bolygót. Észak és dél felé is mozog a Ráktérítő és a Baktérítő között, spirálszerűen csavarodik Decemberi napfordulókor a Bak trópusával, a júniusi napfordulón a Rák trópusával érintkezik.

Lahaina Noon

Annak időpontja, amikor Hawaii-on megjelenik a  Lahaina Noon, évről-évre változik. Az első alkalom májusban, a második júliusban érkezik el. Általában delet követően, 12:16 és 12:43 között észlelhetjük.

Shadows during Lahaina Noon

Lahaina Noon

Forrás: www.amusingplanet.com