Védekezés.

Félelmetesnek tűnik: az ívelt tüskéspóknak vagy szarvaspóknak nevezett Macracantha arcuata valóban rémisztően fest. Noha mind a hímek, mind a nőstények rendelkeznek tüskével, utóbbiak azok, akiknél látványosan kiemelkedik ez a képlet.

Macracantha arcuata - Curved Spiny Spider

A nőstényeknek 3 pár tüskéjük van a hasi részen, de a középső az, amelyik azonnal magára vonja a figyelmet szokatlan méretével és alakjával. Ez a pár tüske ugyanis háromszor hosszabb, mint maga a pók, felfelé nyúló, majd szarvszerűen egymás felé görbülő tüskék alkotják. A másik két tüskepár rövid és sokkal kevésbé feltűnő.

Ha általában viszolygunk a pókoktól, akkor biztosan rendkívül ijesztőnek találjuk ezt a fajt, pedig teljesen ártalmatlan az emberre nézve.

A pók Kína, India, Délkelet-Ázsia erdeiben él, egészen Borneóig elterjedt. További érdekesség, hogy a kagylószerű hasi rész színe a nőstényeknél sárgától egészen pirosig, sőt fehérig, feketéig terjedhet. A színtől függetlenül a tüskék ugyanúgy festenek minden egyednél.

A szokatlanul hosszú fura, tüskék pontos szerepe nem ismert. Néhány entomológus úgy véli, hogy elriasztják a ragadozókat és megnehezítik a madarak és hüllők dolgát, akik így nem tudják egyszerűen lenyelni a pókot.

Forrás: www.odditycentral.com