Csipkedős.

A Geospiza difficilis septentrionalis, vagyis a vámpírpinty csupán két apró szigeten található meg a Galápagos-szigetcsoporton belül, mégpedig a Wolf- és a Darwin-szigeten. A vámpírpinty a hegyescsőrű földipinty alfaja, viszonylag kis termetű és teljesen ártalmatlannak tűnő madár. Azonban rendkívül éles csőre van, amit időnként nem csupán héjasok, gyümölcsök feltörésére használ. Bizarr szokása ugyanis, hogy nagyobb madarak bőrét csipegeti és a kibuggyanó vérüket szívja, amikor a táplálékforrások szűkösek.

Sharp-beaked Ground Finch (f) JCB

Elsődleges kiszemeltjei az álarcos- és a kéklábú szula. Érdekes módon ez a két tengeri madár sokkal nagyobb, mint a vámpírpinty, mégsem mutatnak ellenállást. A szakértők szerint azért, mert ez a szokás egy olyan közös viselkedésből fejlődött ki, amit a madarak ismernek: a paraziták csipkedése a testükről. Ezért a szárnyasok nem fenyegetésnek érzik a pintyek szúrogatását.

A pinty a nagyobb madarak hátán landol és addig döfködi a vedlésben lévő tengeri madarak finom szárny- és farktollait, amíg elő nem buggyan a vörös testnedv. Valójában nem tudni, hogy miért kaptak rá pintyek a vérre. Igaz, ez csak étrendkiegészítő a szűkös időkben, mert egyébként a madár fő táplálékát magvak és kisebb gerinctelenek jelentik.

Forrás: www.odditycentral.com