Az utolsó mohikán szemléltetőeszközként „dolgozott”.

Bejárta a sajtót a hír: elhunyt George, a csiga. George volt az utolsó ismert tagja fajának, az Achatinella apexfulva fajnak.

Fotó: Hawaii DLNR

George a Hawaii-i Egyetem laboratóriumában született, ő volt az utolsó mohikán, aki megpróbált életben tartani egy egész csigafajt. Noha ezek a csigák hermafroditák (hímnősek), azaz egyszerre női és férfi ivarszervekkel is rendelkeznek, a köztudatba George hímneműként került be (erre utal a neve is). A George elnevezést egyébként a Pinta-szigeteki galápagosi teknős, Magányos George után kapta, aki szintén fajának utolsó élő példánya volt.

A híres csiga egy tudományos intézményben éldegélt, ahol népszerű szemléltetőeszközként tengette mindennapjait. Rengeteg gyerek kereste fel minden évben, a szárazföldi csigák veszélyeztetettségét bemutató foglalkozás keretében.

14 évet élt, egészen 2019 első napjáig, amikor is kilehelte lelkét. A sárga-gesztenyeszín házú George tragikus csigameséje csak egyetlen epizód a fajok pusztulásában, a becslések szerint a hawaii-i populáció fajdiverzitásának már mintegy 90%-át elvesztettük.

Ez a most kihalt csiga egykor rendkívül gyakori volt a szigeteken, a puhatestűekből sokszor készítettek ékszert az őslakosok. Az utolsó ismert tíz példányt 1997-ben gyűjtötték be a kutatók, az egyedek segítségével pedig megpróbálták szaporítani a fajt, de George kivételével minden utód elpusztult.

A fajok eltűnéséhez az élőhelyek pusztulása és a klímaváltozás ugyanúgy hozzájárult, mint azok az invazív fajok, amelyek minden területet elfoglalva, számos más fajt kiszorítanak. A kutatók a megoldások gondolkodnak, amelynek következtében genetikai eljárások is képbe kerültek már, a klónozással egyszer talán a most kihalt csigafaj is visszacsempészhető lesz a szigetre. Biztos, ami biztos, George testének egy darabkáját lefagyasztva őrzik addig is.

Forrás: www.treehugger.com
Kezdőkép: Hawaii DLNR