Mindenkivel elbánt.

A majmok társadalmában minél magasabb rangú egy egyed, annál könnyebben jut az ételhez, a társakhoz és a pihenőhelyhez is. Tudja ezt Yakei is, aki úgy döntött, hogy felrúgja a konvenciókat és történelmet ír.

A japán Oita városának állatkertjében született nőstény japán makákó az anyja után örökölte rangját a 677 fős hordában. Az elmúlt év márciusában Yakei megharcolt az anyjával és győzött, így ő lett a nőstények vezetője a csapatban. Ezzel azonban nem érte be a nagyravágyó makákó és újabb kihívás után nézett.

A Takasakiyama állatkert gondozói felfigyeltek arra, hogy miután Yakei átvette a hatalmat az anyjától, rendkívül magabiztos, mondhatni arrogáns lett, felfelé tartott farokkal sétálgatott, ami nagyon ritka a nőstények között. 2021 áprilisára már egyetlen hetedrangú hím se mert az útjába állni, májusra pedig már megelőzte a B horda egykori 4. helyezettjét is.

A makákó hordákban a nőstények öröklik a rangot az anyjuk után, de csak ritkán hagyják el a csapatukat, míg a hímek a serdülés idején egy másik hordához csatlakoznak, ahol a rangot nem csak az határozza meg, hogy mennyi időt töltöttek a csapatban, de az is, hogy véres harcokban miként győznek le más hímeket. Pontosan így járt el Yakei is.

A B horda élére vezető úton először a harmadiknak rangsorolt Goemont hagyta helyben, vesztére ő ugyanis felvette a harcot az erőszakos nősténnyel, de gyorsan alulmaradt.

A következő McClane volt, Yakei exe, egyben a horda alfahímjének testvére. Miután ő láthatóan megrémült és jobbnak látta elsétálni, már csak Nanchu maradt: a 31 éves hím 5 éven át volt a csapat alfája. Bár az idős, tapasztalt makákó nem adta könnyen magát, 2021 júniusában Yakei felette is győzedelmeskedett.

Yakei olyan viselkedésmintákat mutatott, amelyek tipikusan a domináns hímekben figyelhetők meg, például felfelé tartott farokkal ment és testével rázta a faágakat. Ha hímként viselkedik, az azt jelenti, hogy agresszívebb, mint a többiek.

Hogy teszteljék a tényleges rangsort, a gondozók mogyorót kínáltak az állatoknak és figyelték, hogy ki eszik először. Mindegyik hím és nőstény hátrébb lépett, hogy odaengedje a harcias amazont.

Az alfaegyed uralma a japán makákók esetében néhány hónaptól akár több mint egy évtizedig is tarthat. Rendkívül ritka az, hogy egy nőstény jusson ebbe a pozícióba, az állatkert 70 éves történetében most először következett be.

Yakei azóta számos kihívással és nehézséggel szembesült, különösen a párzási időszakban, amikor a versengésé a főszerep. Úgy tűnik azonban, hogy ez az erős nőstény jól helytáll a szerepben. Noha a japánok rajonganak a makákókért, a majmoknak egy vad oldala is ismert, ezért azt tanácsolják, hogy ne nézzünk sokáig a szemükbe, mert az állatok ezt fenyegetésnek érzik.

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.