Tapír a tőzegben.

Bár úgy fest, mint egy csokibéka, ez az állat valódi – a különös fajt nemrég sikerült az Amazonas vidékén leírni. A tapírszerű, megnyúlt ’orral’ rendelkező béka mindössze 6 cm hosszú. A sötétbarna új faj latin neve Synapturanus danta lett, a danta spanyolul tapírt jelen. A kétéltű tényleg úgy fest, mint egy tapír karikatúrája, a teste és az egész megjelenése a puha tőzegláphoz alkalmazkodik.

Noha Peruban a helyiek már ismerték ezt az üregben élő békafajt, amely bip-bip hangot ad ki a föld alatt, az állat eddig rejtve maradt a biológusok elől. A kutatókat a helyi vezetők irányították a tőzegmocsaras területre, a tápanyagban gazdag, pusztuló növényi részekből formálódó gyep borította vizes élőhelyre. Mivel a békák éjjel a legaktívabbak, ebben az időszakban kutattak a példányok után.

Végül 3 napos keresgélést követően, mialatt arra vártak, hogy a sárból előmásszon egy kifejlett példány, a kutatók ásni kezdtek a tőzeges területen, abban bízva, hogy a föld alatt hemzsegnek a békák. 20 perces kézzel ásás után sikerrel jártak, és sikerült egy példányt elkapniuk.

Az Amazonas vidékének rejtett gazdagsága még javarészt ismeretlen, pedig ezek a fajok nagyon fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában. A genetikai elemzések szerint ez az új faj egy olyan csoporthoz tartozik, amely az Amazonas nyugati részén fejlődött ki, ahol pl. a Pebas-tórendszer hatása olyan vizes élőhelyeket hozott létre, amelyek a nemzetségben látható sokféleséget eredményezték.

A különös békék aprók, gyorsak és a föld alatt élnek. Nem látni őket fenn ugrálni, hiszen rejtve maradnak, ugyanakkor a hangjukat hallani.

A békák jelenléte az egészséges tőzeglápokat jelezheti Peru Putumayo területén, ahol szerencsére kevés az erdőirtás. Így például, ha az élőhely túl szárazzá válik, a talaj is nagyon kemény lesz, az ilyen pici béka nem fog tudni ásni benne és nehezen talál menedéket is magának.

A felfedezést az Evolutionary Systematics folyóiratban publikálták.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: SWNS/Field Museum of Chicago