Megkezdődtek a munkálatok.

A vadgesztenyefák szép utcai sorfák, ám magunk is tapasztalhattuk, hogy egy kártevő következtében (vadgesztenye-aknázómoly) gyakran már nyáron lehullik a lombjuk. A Főkert Zrt. az idei évtől injektálásos módszerrel próbálja megvédeni a fákat ott, ahol a permetezés nehezen kivitelezhető. Budapest II. és XII. kerületében, valamint a Szilágyi Erzsébet fasorban kezdődött el a fák injektálása.

Az injektálás során a szakemberek a fák törzsébe juttatják a rovarölő szert, a legkisebb sérüléssel járó, fúrásmentes technológiát alkalmazva. A szer így a fatestben a gyökér felől a lombkorona irányába szállítódó vízzel keveredik és a fa leveleibe is eljut.

Fotó: www.fokert.hu

A kezelés 95 százalékos védelmet biztosít, aminek a kezelést követő évben is biztos hatása van. Minimális rágás után a tojásból kikelő lárvák táplálkozása leáll, ezt követően azok elpusztulnak. Ezek a kezdődő aknák csak mikroszkóppal láthatóak, így elmarad a nyár végi lombhullás.

A fák lombozatának nem csak esztétikai, hanem környezetbiztonsági haszna is van, mert így a jó kondícióban levő fák jobban ellenállnak a fatestet megtámadó kórokozóknak, valamint az ágsebek is jobban begyógyulnak.

Forrás: www.fokert.hu