Érkezés az óceánba.

Kiskorában az ember sokat fantáziál arról, hogy mi történne, ha egy olyan hosszú lyukat ásna, amelyen keresztül a Föld másik oldalára lyukadna ki? Nekem meggyőződésem volt, hogy Ausztráliában landolnék, vélhetően csak a távolság ragadott meg, nem is gondoltam jobban bele.

Az amerikai szülők pedig azt mondják a gyerekeknek, hogy Kínában találnák magukat. Nos, egyik állítás sem igaz.

Most egy remek, interaktív térkép (https://engaging-data.com/antipodes-map/) segítségével megnézhetjük, hogy valójában hol lenne az érkezés, azaz hol van az ellenpólus.

Egyszerűen csak be kell állítanunk a tartózkodási helyünket és máris láthatjuk, hogy hol landolnánk – mi magyarok valahol a nagy kékség közepén.

Az antipódus, azaz ellenpólus tulajdonképpen az a pont, amelyik a legmesszebb van tőlünk a Földön. Bár elméletben tudjuk, hogy a Föld gömbölyű, a valóságban nehéz így gondolkozni. Érdekes megfigyelni, hogy a spanyolok például Új-Zélandban lyukadnának ki, az argentinok pedig Kínában találnák magukat.

Egyébként a legmélyebb gödör, amit valaha emberi kéz ásott, Oroszországban található, a ’Kola Szupermély Fúrtluk’ kb. 12 km hosszú.

Forrás: www.mnn.com