Olasz ínyencség.

Az édeskömény vagy ánizskapor, vezérkapor igazi különlegesség: bár nálunk is sokfelé kapni, mégis kevesen fogyasztják ezt a zöldséget.

A mediterrán térségből származó növény fűszer és gyógynövény is egyben, már az ókorban is ismerték, használták.

Több változata van: a közönséges édeskömény termését használják fűszerként – felénk leginkább ez ismert. Az olasz vagy gumós édeskömény az, amelynek a szárgumója ehető, azonban mégsem elterjedt hazánkban. Pedig sütéssel és főzéssel is finom étel készíthető belőle.

A zellerfélék családjába tartozó növénynek megsütve karakteresen édes, karamellizált íze lesz, remekül gazdagítja a sült zöldségek köretét.

Bátran vegyíthetjük például sütőtökkel, krumplival, cukkinivel – vitaminban gazdag, tápláló köretet kapunk.

Ráadásul nagyon könnyű elkészíteni is.

Nem kell hámozgatni, nem kell magokat kioperálni belőle. Gyorsabban elkészíthető, mint a zöldségek többsége! Egyszerűen csak mossuk meg alaposan, vágjuk le az alapját, a leveleit, a kis fás részeket, és már szeletelhetjük, apríthatjuk, attól függően, hogy mit szeretnénk belőle készíteni. Annyira könnyű dolgozni vele, mint egy uborkával vagy egy cukkinivel – ami valljuk be, felüdülés a nagy, kemény héjú, magokkal teli sütőtök után.

És hogy mi minden készülhet belőle?

Édesköménnyel gazdagított narancssaláta, édesköményes-karfiolos körteleves, édesköményes zöldséglepény vagy éppen kolbászos-édesköményes tészta. De nem kell feltétlenül különlegességben gondolkodnunk, egy szimpla zöldségköretet is biztosan feldob, érdemes kipróbálnunk!