Csoda a lábunk alatt.

Alison Pollack fotós számára egy erdei séta nem pusztán a nyugodt feltöltődésről szól. A nő elszánt rajongója ugyanis a gombáknak, különösen a nyálkagombáknak – ezek azok a fajok, amelyekről többségünknek nem sok ismerete van. Alison számára az erdő egy igazi szabadtéri fotóstúdió, ahol képes az avarban csúszni-mászni, hogy rábukkanjon az alanyaira. A lelkesedéséből született művészi képek valóban elbűvölő világot tárnak elénk!

Szenvedélyétől hajtva Pollack rengeteg időt tölt az erdőben, hogy újabb és újabb szépségeket kaphasson lencsevégre.

Lassan sétál, és közben azt figyeli, hogy milyen színes apróságokat lát meg az avar közt megbújva. Amikor rátalál egy fotóalanyra, először nagyító segítségével veszi szemügyre, majd munkához lát.

„Minél kisebb egy élőlény, számomra annál vonzóbb, és persze annál nehezebb fotózni” – vallja be Pollack. A legapróbbak csupán 1-2 mm-esek, ezekhez extrém makrolencsét használ, amely ötszörös nagyítást jelent az egyszerű makrolencséhez képest. Az eszköz használatához sok gyakorlásra és türelemre van szükség, de elképesztően részletes, meseszép képeket lehet készíteni a segítségével.

Az extrém makrós fotózás során Pollack egy sorozatnyi képet készít különböző szögekből, majd egy szoftver segítségével, a képeket egymásra halmozva állítja ezeket össze egy részletes fotóvá. Akár 100-300 kép is készülhet egyetlen gombácskáról, ám a végeredmény kétségtelenül megéri a sok fáradozást.

Az elkészült képeken a miniatűr élőlények úgy festenek, mintha az erdő óriásai lennének. A gazdag részletek kidomborítják a lélegzetelállító színeket és textúrákat.

„Az szeretném, ha az emberek látnák, hogy milyen fantasztikusak és gyönyörűek ezek az apró élőlények! Sokan nem is tudják, milyen szépséges kis gombák léteznek a Földön.” – lelkendezik Alison.

Pollack lelkesedése határtalan: szeretne technikailag is fejlődni, ugyanakkor a kreativitását sem akarja pihenni hagyni. Legutóbb Alaszkába és Kolumbiába látogatott el azzal a nem titkolt szándékkal, hogy akár új fajokat is felfedezzen. A szinte ismeretlen gombavilág változatosságát megmutatva mindenkit arra biztat, hogy vegye észre a lába alatt elterülő csodálatos világot.

Forrás: mymodernmet.com