Virágmanó.

Egy szép napon Margaret Neville éppen a dél-afrikai farmján sétált keresztül, amikor felfigyelt egy szokatlan szépségre. A levendulabokrok ágain egy gyönyörű bogár sütkérezett. A nő ilyen rovart még sosem látott, egészen lenyűgözte őt az apró állat. Épp úgy festett, mintha egy törékeny üvegszobrocska lenne. Zöld-fehér szárnyait elegáns örvényszerű, szemhez hasonlító mintázat borította, testén parányi, lila, virágszerű képződmények függtek.

Neville megmutatta a képeket egy barátjának, Kerri Martinagliának, aki szintén bámulatosnak találta a rovart, amelyet elsőre egy képzőművészeti alkotásnak nézett.

Neville és Martinaglia ezek után alaposabban is utánanéztek a szépségnek és kiderült, hogy a rovar a Pseudocreobotra wahlbergii, azaz egy, a fogólábúak közé tartozó, az imádkozó sáskákkal rokon tüskés virágmanó.

A zöld imádkozó sáskák tökéletesen tudnak rejtőzködni, remekül álcázzák magukat, a színes virágmanó pedig gyakorlatilag maga is úgy fest, mint egy virág.

A tüskés virágmanó trópusi melegkedvelő, leginkább Afrika keleti és déli részén él. Védekezési célból rejtőzik, és ha ez nem sikerül, akkor a széttárt szárnyain levő mintázattal megpróbálja elijeszteni ellenségét. Főleg repülő rovarokra és pókokra vadászik, de ismert körében a kannibalizmus is.

Miután Martinaglia megosztotta az interneten is a képeket, rengetegen lájkolták azt; a legtöbben azon lelkendeztek, hogy nem is tudták, hogy ilyen gyönyörű rovar valóban létezik.

Azóta Neville egy párt is szerzett a manónak, és abban reménykedik, hogy lesznek utódok, noha az imádkozó sáskák násza köztudottan nem mindig szerencsés és vidám kimenetelű.

https://www.facebook.com/waterfallretreat/videos/947524142256141/

Forrás: moon-child.net