A japánok szerint a hosszú élet titkát is az ősz legismertebb virága rejti.

A kínai kultúrában a krizantém a nyugodt életet szimbolizálja, állítólag nevetést hoz a házba. Ázsiában teaként is „fogyasztják”, piros változatával akár szerelmet is vallhatunk. Itt az ideje jobban megismerni az ősz legnépszerűbb virágát!

Krizantém

Hazánkban sajnos szinte csak temetővirágként ismerjük, pedig a krizantém nagyon izgalmas virág! A virágzata lehet pompon, gömb, félgömb, sugár, ernyő, japán, margaréta típusú és számos egyéb.

Krizantém

Egy 3000 éves legenda szerint valaha a ma Japánhoz tartozó Szitakötő-szigeten termett egy olyan gyógynövény, amely megfiatalította az embert, ha fiatal lányok és fiúk szedték le. A felkeresésére indult ifjak sok kalandot átéltek, de a fiatalító növényt nem lelték meg. Megtalálták viszont a krizantémot, és kereskedni kezdtek vele. A buddhista oltárokon gyakran láthatjuk ezt a virágot; pozitív energiákat tulajdonítanak neki, a Yang energiáját jelképezi, a jó szerencsét, vidámságot hoz a házba.

Krizantém

Mint személyiségtípust a krizantémot a novemberben született (Skorpió) jegyűekkel hozzák párhuzamba: ezeknek az embereknek számos „rétegük” van, és mindig újabb és újabbak kerülnek elő (hasonlóan a krizantém szirmaihoz). A krizantém-típusú emberek szülöttei a tisztaságot, őszinteséget keresik mindenhol.

Krizantém

A viktoriánus korban, amikor a virágok „beszéltek”, az emberek pedig rajtuk keresztül üzentek egymásnak, a krizantém jelentését mindenki ismerte. A sárga krizantém az érzéki kalandok finom visszautasítását jelezte, a piros krizantém ajánlattételt szimbolizált, szerelmet és felhívást közvetített egy románcra, míg a fehér krizantém az igazmondás, az őszinteség, a lojális szerelem jelképe, a lila pedig a vidám jókívánság hírnöke volt. Ezzel a virággal boldogságot, titkos szerelmet is „üzentek”.

Krizantém

A keleti orvoslásban a krizantémot a szívcsakrával hozzák összefüggésbe. Léteznek évelő krizantémok is, melyek az életciklusok változását, az elmúlást és a megújulást szimbolizálják. Krizantémmal álmodni a belső én kibontakozását jelzi, az egyéni fejlődést, erősebb személyiséget is ez a virág szimbolizálja.

Krizantém

A krizantém bizonyos rovarok ellen is hatásos, mert egy természetes rovarűző szert tartalmaz. A visszeres panaszokra is használják, a véráramlást serkenti. A feng shui szerint boldogságot, nevetést hoz a házba. Ez az izgalmas virág a novemberi születésű emberek virága, a 13-dik házassági évfordulóra javasolt virág, és Chicago hivatalos virága is egyben.

Japánban, ahol a krizantém szimbolizálja a napot is, még boldogságfesztivált is rendeznek minden évben a virág ünneplésére. A hosszú élet titkát is a krizantémban sejtik: úgy tartják, hogy ha egy szirmát egy borosüvegbe tesszük, majd a bort megisszuk, akkor hosszú, egészséges életünk lesz.