Természetesen a harlekinkaticáról van szó.

Jönnek a hírek, itt is, ott is tömegével rajzik. Na de mi bajuk a harlekinkaticával, és miért rossz az, hogy hirtelen főcím lett belőle?

Rémkatica

1. Megtizedelte a hazai katicaállományt

Igen, azokról a kedves kis két- és hétpettyesekről beszélünk, akikről már az oviban is énekeket tanultunk. Táplálékukat eleszi (hiszen ugyanúgy levéltetveket fogyaszt), életterükről kiszorítja őket (mivel a harlekinkatica is a fák lombkoronájában él). Eredetileg a biológiai védekezésben sikeresen alkalmazták a rémkaticákat (ez a harlekinkatica másik neve), de később agresszivitása és gyors szaporodása miatt már több kárt okozott, mint hasznot.

Rémkatica

2. Falánk ragadozó

Rendkívül falánk, igaz, hogy a levéltetveket és pajzstetveket írtja, ami azért pozitívumnak tekinthető. Viszont az már nem, hogy a hét- és kétpettyes katicák tojásaira, lárváira is ráfanyalodik. A táplálékláncba belezavart, az őshonos fajokat háttérbe szorította.

Rémkatica

3. Tömegesen jelenik meg

Tömegesen jelenik meg, lassan már az ablakokat sem merjük kinyitni. Ez annak is köszönhető, hogy klímánkhoz remekül alkalmazkodik, a hideget is jó bírja. Ősszel mégis szeret a fűtött lakásokba is berepülni, elképesztő rajokban tud megjelenni, már az ország számos területéről jelentették invázióját.

Rémkatica

4. Az emberre is lehet káros hatása

A lakásokba beözönlő állatok nagy tömegekben komoly bosszúságot okozhatnak a lakosságnak, sokan már a látványt sem szeretik, ahogy több száz bogár ellepi a falakat. Ráadásul haraphatnak is, és az arra érzékenyeknél a rémkaticák testében található vegyületek allergiás reakciókat válthatnak ki, kötőhártya-gyulladást okozva.

Rémkatica

5. Tönkreteszi a borokat

A harlekinkatica egyik legnegatívabb gazdasági hatása a szőlő- és bortermelésben jelentkezik. A bogarak behúzódnak a szőlőfürtökbe a bogyók közé, és a szüretkor is ott maradnak. A must préselésekor a katicák keserű testnedvei aztán a mustba kerülve földimogyoróra, csípőspaprikára és spárgára emlékeztető íz- és illatanyagokkal rontják a must és a bor minőségét.

Forrás: agraroldal.hu