Téli csoda.

A világ egyik legkülönlegesebb helye egy rezervátum, ami Mexikóvárostól 62 km-re található és 56 ezer hektáron fekszik. A Királylepke Bioszféra Rezervátumban októbertől márciusig csodálhatjuk meg a telelőre vonult lepkéket.

A pompás királylepke, más néven amerikai királylepke egyike a legismertebb lepkéknek Észak-Amerikában.

Könnyű felismerni feketén erezett, narancsos-piros szárnyairól, és a szárnyszéleken található fehér pettyekről. Minden évben a hideg időszakban Kanadából Mexikóba repül, majd nyárra visszatér az északi országba. A vándorlás általában októberben kezdődik, de akár hamarabb is elindulhat, ha a hideg előbb érkezik. A lepkék 2000-4500 km-t repülnek Kanadából Közép-Mexikó erdeibe, ahol az időjárás meleg. Hihetetlen, de pontosan ugyanazokat a fákat találják meg, mint az előző években, ami rendkívül különös, hiszen minden évben új generáció vándorol. Egészen elképesztő, ahogy a több millió lepke 1500 fán csüng, nem ritka, hogy ágak is letörnek a súlyuk alatt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Serengetee (@serengetee) által megosztott bejegyzés

Ez a lepke az egyetlen, amely északi és déli irányba is migrál, ahogy azt általában a madarak is teszik, de az egyedek nem teszik meg az egész utat oda-vissza, hiszen a migráció időszaka során 3-4 nemzedék váltja egymást.

Ez a lepke egyike azon rovaroknak is, amelyek képesek átkelni az Atlanti-óceánon.

Még mindig vizsgálják a kutatók, hogy miként lehet az, hogy ugyanarra a telelőhelyre tud visszaérkezni egy vadonatúj nemzedék, mint az elődei. Elképzelhető, hogy a repülési mintázat örökletes, de az is lehet, hogy a repülés során a Nap helyzetét és a Föld mágnesességét használják a tájékozódáshoz.

Az 1975-ben fölfedezett telelőhelyet Mexikó 1986-ban természetvédelmi területté nyilvánították, 2008-ban pedig a Világörökség része lett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

EG Vocabs (@eng_2_gj) által megosztott bejegyzés

A Királylepke Bioszféra Rezervátum fenyőkben és tölgyekben gazdag erdőket foglal magában. A parknak csak egy kis területét foglalják el a lepkék, egymáson csüngenek, sűrűn beborítva a fákat, bokrokat. A mexikói erdők ilyenkor úgy festenek, mintha narancs, fehér, fekete mozaikok borítanának mindent, el lehet képzelni, hogy mennyi szárny nehezedik a fák ágára, ha a súlyuk alatt még akár le is törhetnek. Az erdővel borította hegyvidéken 14 nagyobb lepkekolónia él, közülük 5 látogatható a turisták számára.

Ebben az időszakban érkezve alkalmunk nyílik megcsodálni a több millió itt tartózkodó királylepkét. Biztonsági okok miatt és azért, hogy a gyönyörű pillangókban ne keletkezzen kár, gyalogösvényeket alakítottak ki a területen.

A rezervátumba egynapos kirándulásokat is szerveznek, de önállóan, magunk is bejárhatjuk a területet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Malagnamus (@malagnamus) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

World Traveler’s Blog (@wtravelers_blog) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

GreenEdge (@generationgreenedge) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ECOLIFE Conservation (@ecolifeconservation) által megosztott bejegyzés

Forrás: www.thetravel.com