Grog lelépett, György pedig megsemmisítette az antennát.

A londoni Towerben évszázadok óta „dolgoznak” fekete, szárnyas őrök, akik valódi fejedelmi ellátásban részesülnek. Ők a Tower hollói, akiknek még az egészségére is kiemelten ügyelnek, miközben ellátják őket minden földi jóval. Cserébe viszont nem hagyhatják el a Towert.

Vad hollók évszázadok óta éltek a Towerben, a néphit szerint a madarakat először a lefejezett ellenség átható szaga vonzotta oda. Amikor I. Johanna angol királynőt 1554-ben kivégezték, a hollók állítólag még a nő szemét is kivájták a levágott fejéből.

A legenda szerint fogságban tartás gyakorlata II. Károly idejére nyúlik vissza. Az uralkodónak, aki 1665 és 1680 között ült a trónon, John Flamsteed királyi csillagász panaszkodott arról, hogy nem tud dolgozni, mert a madarak folyamatosan zavarják megfigyeléseiben. A király meg akarta öletni a madarakat, de akkor egy jóslatot kapott, ami szerint, ha a hollók elhagyják az erődítményt, a birodalom is összeomlik. Ezért a király megváltoztatta a tervét és elrendelte, hogy legalább 6 hollót kell állandóan a Towerben tartani, hogy megóvják a királyságot és megelőzzék a katasztrófát. A történészek szerint azonban a madarak csak az 1800-as években kerülhettek az erődbe, legkorábban 1895-ben találtak említést róluk.

Jubilee and Munin, Ravens, Tower of London

Bármi is volt a kiindulópont, a hollók tartását nagyon komolyan veszik. Mindig 7 hollót alkalmaznak – a kívánt hatot plusz egyet, bármi esetre. A madarak friss gyümölcsöt, sajtot, főtt tojást és húst kapnak, de vitaminokról és táplálékkiegészítőkről is gondoskodnak számukra. Azt leszámítva, hogy a szárnyaikat megrövidítették, ami miatt nem tudnak repülni, a madarak kivételezett helyzetet élveznek. A királyi palotában élnek, várják a szolgákat, a közönség csodálja őket.

Raven of Tower of London - 1

Noha a madarak többsége békés természetű, azért nem árt vigyázni, előfordul néha, hogy csípnek vagy nem illő magatartást tanúsítanak. Egy György nevű holló például kiderült a jómódból, miután az antennára támadt és tönkre is tette azt. Egy Grog nevű egyed 21 év szolgálatot követően megszökött és egy helyi kocsmában talált magának új szállást.

Fotó: Llowarch Llowarch Architects

Forrás: www.amusingplanet.com