Irtani kell az özönnövényeket.

2017-ben bukkant egy természetvédelmi őr a Vértes egyik fokozottan védett völgyében a Coloradói fügekaktusz (Opuntia phaeaecanta) faj pár négyzetméteres állományára.

Fotó: Berkó Gyöngyi/www.dunaipoly.hu

A meleg, dolomit-sziklagyeppel borított hegyoldalon talált különlegesség vélhetően kiültetéssel került oda, mivel a hely távol van lakott területtől, tehát kidobásnak vagy állati terjesztésnek kicsi az esélye.

Mókásnak tűnhet, hogy kaktusz él a Véresben, de sajnos nem az.

Fotó: Berkó Gyöngyi/www.dunaipoly.hu

Az ilyen özönnövények ugyanis veszélyeztetik az őshonos növény- és állatfajainkat, elszaporodva kiszorítják őket. Ki lehet jelenteni, hogy az a faj, ami már valahol a világban veszélyes özönfajjá vált, jó eséllyel máshol is az lesz.

Fotó: Klébert Antal/www.dunaipoly.hu

Azt nyilván mindenki tudja, hogy a kaktuszok nem nálunk őshonosak, hanem Amerikában, viszont mára már a világ több pontján problémát jelentenek. Leggyakoribb özöngyom közülük a fügekaktusz (Opuntia ficus-indica), de más Opuntia fajok (pl. O. phaeacantha, O. stricta), illetve más kaktusznemzetségek fajai: pl. Cylindropuntia imbricata is özöngyommá váltak. Hozzánk legközelebb a horvát tengerparton, és Bulgáriában van jelentős Opuntia humifusa kivadulás. Bulgáriában veszélyes inváziós fajként és legelőgyomként tartják számon.

Fotó: Berkó Gyöngyi/www.dunaipoly.hu

Magyarországon is kedvelt dísznövények a télálló kaktuszok, mivel ezek a fajok jól tűrik a hideget, akár -20 °C-ig is. Kedvelik a jó vízáteresztésű talajokat, ahol napos helyen sokáig túlélnek.

A Vértesben talált tövek közül a két nagyobb már pirosló terméseket is hozott, amelyekben valószínűleg életképes magok voltak.

Fotó: Klébert Antal/www.dunaipoly.hu

Továbbá a leszakadó hajtás darabok is könnyen meggyökeresedtek, láthatóan elindult a kaktusz terjedése. Az irtásra az elmúlt 2 évben került sor, de még idén is akadt olyan tő, ami elkerülte korábban a figyelmet és megmaradt. A területet még pár évig biztosan rendszeresen ellenőrizni kell, hogy ne maradjon véletlenül se kaktusz a gyepben.

Forrás: www.dunaipoly.hu