Nem idevaló.

Jópofának tűnhet, ha a hazai erdőben egy medvetalp kaktuszra bukkanunk, de sajnos egyáltalán nem az: ezek a fajok idegenhonosak és intenzíven terjedve épp az őshonos növényeket szorítják ki. Most indult egy Facebook oldal (’Kaktuszok a természetben’), ahol az észleléseket bejelenthetjük, ezzel segítve a természetvédelmi szakemberek munkáját.

Bár a kaktuszok a meleg, száraz élőhelyeket kedvelik, képesek alkalmazkodni a hidegebb körülményekhez is, mivel egyes kaktuszok eredeti élőhelyei olyan területeken vannak, ahol huzamosabb ideig tartó, hideg periódusok is előfordulnak. Ezek a fajok a szabadban könnyen túlélik telet Magyarországon is. Néhány faj még azt is elviseli, ha a hőmérséklet huzamosabb ideig -20 °C alá csökken, főleg akkor, ha laza szerkezetű, száraz talajban gyökereznek.

Jelenleg az országban már több mint hatvan az ismert előfordulások száma, ennek mintegy fele a Duna-Tisza közén található, ezért a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak (KNPI) kiemelt szerepe van a kaktuszinváziók megelőzésében és az ellenük való védekezésben. A KNPI illetékességi területén a heverő medvetalpkaktusszal (Opuntia humifusa) találkozhatunk leggyakrabban, de a kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaecantha) és a kötélkaktusz (Cylindropuntia imbricata) több állománya is ismertté vált.

Ha a kaktuszok a számukra optimális klimatikus- és talajviszonyokkal rendelkező élőhelyeken terjedni kezdenek, veszélyeztetik az őshonos növény- és állatvilágot, illetve a terület mezőgazdasági és rekreációs célú hasznosítását is. A mediterrán országok sziklagyepeit sok helyen már úgy elborították a kaktuszok, hogy nem csak őshonos állat- és növényfajok, de már a birkanyájak és a lakosok is kiszorultak róluk.

A legtöbb esetben szándékos kiültetés révén, vagy zöld hulladékkal óvatlanul kidobva jelennek meg a kaktuszok a természetben.

Az idegenhonos inváziós növények természeti értékekre gyakorolt károkozását leghatékonyabban úgy akadályozhatjuk meg, ha megelőzzük intenzív terjedésüket. Ehhez információra van szükségünk arról, hogy hol vannak kaktusz-megtelepedések.

A szakemberek munkáját azzal segíthetjük, ha jelezzük, hogy hol láttunk kaktuszokat a természetben!

Az észleléseket az alábbi oldal gyűjti és foglalja össze: www.facebook.com

Forrás: www.knp.hu